Australske forskere mener å ha funnet ut at selv små mengder «usunn» mat i et ellers sunt kosthold, påvirker helsen negativt.

Selv om man har et hverdagslig spisemønster som består av grove kornprodukter, en stor andel grønnsaker, fisk og måltider av moderat mengde, så kan en og annen utskeielse i forbindelse med helg og andre anledninger påvirke helsen din negativt, hevder forskerne.

Vi snakker altså om hurtigmat, gatekjøkkenmat eller såkalt «junkfood».

En forskergruppe ved Universitetet i New South Wales i Australia har nemlig testet hvordan rotter takler å føre et sunt kosthold som innimellom forstyrres av «søppelmat».

Studie: Mindre kjøtt og mer vegetarmat bedrer helsen

Studien viser at det å jukse med et ellers sunt spisemønster kan påvirke både hjernefunksjon og tarmhelse hos rotter, skriver Dagsavisen.

Rotter som stort sett spiste sunt, men som av og til fråtset i mat med høy andel sukker og mettet fett, viste betydelig kognitiv svekkelse, særlig i tester av romlig hukommelse. Rottene ble testet i hvilken grad de klarte å memorere plassering av gjenstander i et rom. Jo mer juksespising, desto mer svekket ble denne evnen hos rottene. Usunne avvik fra normalkostholdet ga også negative endringer i tarmbakteriene.

– Vi tror denne typen arbeid er avgjørende for å få oss til å tenke på å opprettholde hjernens helse inn i alderdommen, sier ekspert på nevrovitenskap, Margaret Morris ved universitetet til Science Alert.

– Vi vet at tarmen er nært knyttet til hjernen vår, sier Morris, og slår fast at dårligere tarmhelse som følge av kostholdet vårt kan påvirke hjernen og atferden vår.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.