Mange unge kvinner får helseproblemer på grunn av kostholdet. De spiser for lite rødt kjøtt og får i seg for lite meieriprodukter.

Velansette forskere advarer nå britiske kvinner. Omtrent halvparten av unge jenter mellom 11 og 18 år får i seg mindre enn det som regnes som et minimum av jern, jod, kalsium og sink.

Årsaken er at unge jenter i større grad lar seg skremme av holdninger om at kjøtt og meieriprodukter er skadelig for miljøet, ifølge Ian Givens. Han er professor i ernæring ved Institute for Food, Nutrition and Health at Reading University.

Stadig flere unge jenter/kvinner blir vegetarianere eller veganere. Dette er et stort problem, siden tenårene er avgjørende for en kvinnes helse gjennom resten av livet.

Givens told a briefing on alternative sources of protein organised by the Science Media Centre that there were good environmental reasons for eating more plant-based and less animal food, but warned: “We do need to make this move with some caution.”

“We already have a nutrition situation which is quite marginal in many ways and for some of the issues I think we will not know the outcome for quite a long time.

Teenage years are absolutely critical for bone development. If you don’t get it right it has major significance in terms of bone health in the elderly, increasing the risk of breakages which can reduce the quality of life.”

Gunhild Stordalen velger MDG, hun er «dritbekymra» for klimaet

Særlig kalsium og magnesium er viktig for utviklingen av skjelettet, og ifølge Givens risikerer unge kvinner som lider av mangelsykdommer, enda større problemer etter overgangsalderen, da østrogenet i kroppen reduseres. Mangel på østrogen forsterker risikoen for benskjørhet.

Kjønnsforskjellene er markante (Givens snakker da om det vi i gamle dager regnet som kjønn, altså kvinner og menn).

Analysis of the government-funded National Diet and Nutrition Survey revealed that 11 per cent of males aged 11 to 18, 54 per cent of females aged 11 to 18 and 27 per cent of females aged 19 to 64 consumed less than the minimum recommended level of iron.

Only 2 per cent of males aged 19 to 64 consumed less than the minimum recommended level of iron. Red meat is a source of iron, though it is also found in beans and nuts.

En alvorlig konsekvens et at dette innvirker negativt på helsen til kvinner som nærmer seg fruktbar alder.

En undersøkelse gjennomført av Food Standards Agency (FSA) viste at en tredjedel av svarerne var villige til å spise kjøtt som var dyrket frem i et laboratorium, og nesten 25 prosent var villige til å spise insekter.

Hovedmotivasjonen til dem som svarte positivt, var bekymring for klima og miljø.

Women who eat little meat and dairy put their health at risk, says scientist 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.