Annam Chaudhry, som til daglig jobber med å nå FN «bærekraftsmål», fastet allerede i 30-dager før Ramadan. 

Chaurdhry jobber med grønn verdiskapning, og etter å ha jobbet med bærekraft og klima bestemte hun seg for å «klimafaste».

– Jeg fastet i 30 dager hvor det ikke bare handlet om å avstå fra mat og drikke før soloppgangen til solnedgang, men det handlet også om hvordan jeg kunne bruke meg selv som ressurs for planeten og handle bærekraftig, sier hun til Utrop.

Chaudhry mener den rike verden har en motvilje mot å slette fattige klimasårbare lands gjeld, betale for klimareparasjoner og omlegge til en sirkulær økonomi.

– Jeg tenkte jeg måtte komme nærmere klimasaken og ha målrettet fokus på det på det jeg jobber med, og fasting var en av måtene å gjøre det på. Jeg ønsket å komme nærmere min egen sak som er klimasaken, og føle saken innvendig fra hjerteroten. Være mer målrettet mot klimatiltak og hverdagsvaner, sier hun.

Ny studie viser at vi må slutte å spise storfekjøtt, melkeprodukter og ris for å redde klimaet

Som en del av sin faste reduserte Chaudhry sitt eget klimaavtrykk.

– Jeg ville se hvordan det var å leve med minst mulig klimautslipp, ved å ta gode bærekraftige valg. Hva skal egentlig til for å bli miljøvennlig og redusere eget klimaavtrykk? Samtidig tenkte jeg om det var mulig å gjøre noe annet enn å bare redusere egne utslipp. Kan man starte eller støtte flere grønne prosjekter i samfunnet?

For Chaudhry handler det praktisk om å spise riktig i forhold til planetens evner, velge vegansk, utføre og oppfordre til dugnader i lokalmiljø, jobbe mer for klimarettferdighet, handle lokale produkter og tenke på forbruk og gjenbruk.

Å faste av hensyn til miljøet ga ro og fokus, og helsegevinster, sier Chaudhry.

– Når jeg visste at jeg skulle være mer klimavennlig var jeg mer i bevegelse. Jeg kunne lett avstå fra å kjøre, og heller gå eller bruke kroppen mer. Jeg så at jeg ble mer aktiv, spiste ikke noe kjøtt og valgte vegansk og fikk en sunnere livsstil og relasjon til mat. Dette gjorde at jeg fikk en bedre holdning til kroppen min og mer respekt for planetens naturlige omgivelser, avslutter miljøforkjemperen.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.