Domstolen bestemte at Hvidovre sykehus ikke brøt menneskerettighetene til en pasient som ikke fikk vegansk mat. Det er samme sykehus som skapte rabalder i 2013 fordi de kun serverte halalkjøtt til alle sine pasienter.

En dansk domstol har avvist en påstand om at Hvidovre sykehus brøt rettighetene til en pasient ved ikke å tilby henne veganske måltider under oppholdet for fire år siden. Fox News skriver om saken.

Vegetarisk Forening i Danmark (DVF) saksøkte administrasjonen som fører tilsyn med sykehusene i København  på vegne av kvinnen, og hevdet at hennes valg av kosthold var beskyttet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Foreningen hevdet videre at hun ble utsatt for diskriminering ved at hun ikke ble tilbudt tilstrekkelig med veganske måltider under sykehusoppholdet i mars og høsten 2020.

Tingretten i Hillerød, nord for København, sa i sin kjennelse at kvinnen hadde mulighet til å ta med seg mat selv eller med hjelp fra pårørende eller andre. Hun hadde også mulighet til å kjøpe vegansk mat i en butikk på sykehusområdet.

Etter rettens syn hadde kvinnen ikke blitt forhindret fra å spise vegansk mat under sykehusoppholdet, heter det i dommen.

DVF opplyser at kvinnen, som de har identifisert som Mette Rasmussen, var innlagt på sykehus i Hvidovre fordi hun var gravid. Hun har ennå ikke bestemt seg for om hun vil anke torsdagens kjennelse.

Rasmussen er svært overrasket over at retten mener at det hun ble tilbudt, anses som tilstrekkelig vegansk mat, både når det gjelder ernæring og smak. Hun sa at hun fikk tørr hvit ris, bakte gulrøtter, selleri og kokte poteter.

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, kaller det et nederlag for velferdssamfunnet og den grønne omstillingen:

– Offentlige institusjoner skal selvfølgelig ikke diskriminere borgere på grunn av deres etiske overbevisning. Og det mener vi helt klart er tilfelle når et sykehus har 14 kjøttretter og ingen veganske retter, bare tilbehør.

– Vi fortsetter å kjempe på vegne av alle vegetarianere og veganere i landet, og vi fortsetter å kjempe for at alle skal få næringsrike og mettende plantebaserte måltider i det offentlige kjøkken.

Det er ikke første gang at mat på Hvidovre sykehus har skapt overskrifter. I 2013 ble det rabalder da det ble kjent at et av de største sykehusene i nabolandet innrømmet at de kun serverer halalkjøtt til alle sine pasienter, uavhengig av om de er muslimer eller ikke.

Avsløringen av at danskene tvinges til å spise islamsk slaktet kjøtt på offentlige institusjoner, har utløst en heftig nasjonal debatt om hvor langt Danmark bør gå for å imøtekomme de anslagsvis 250 000 muslimske innvandrerne som nå bor i landet, skrev Soeren Kern fra Gatestone Institute den gang.

Kern nevner i samme kommentar at Ekstra Bladet melder at minst 30 barnehager i Danmark har forbudt den danske nasjonalretten, frikadeller, fordi den inneholder svinekjøtt og er støtende for muslimske barn.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.