Hverken dårlig råd eller dårligere helse ser ut til å hindre nordmenn fra å handle mer og mer ferdigmat. Nå i så store mengder at det faktisk vekker internasjonal oppsikt.

Det er nisjeavisen International Supermarket News (ISN) som lørdag har et oppslag om økningen i salg av ferdigmat i Norge.

NORWAY. A noticeable increase in the sales of ready meals in supermarkets

Avisen ramser opp en rekke årsaker til denne økningen, vi oversetter og kommenterer:

  • Bekvemmelighet: Klare måltider tilbyr en praktisk og tidsbesparende løsning for enkeltpersoner og familier med travel livsstil. Med flere mennesker som balanserer arbeid og personlige forpliktelser, har etterspørselen etter raske og enkle måltidsalternativer økt.

Sikkert en vesentlig faktor, men sunt og smart kan det ikke sies å være. Mer om det nedenfor.

  • Endring av demografi: Norge, som mange andre land, har opplevd demografiske skift, inkludert en økning i en-person-husholdninger og familier med to inntekter. Disse demografiske endringene har bidratt til etterspørselen etter mindre porsjonsstørrelser og praktiske måltidsløsninger som enkelt kan utarbeides.

Min mor var gardkjerring, stort sett alene med seks gutter og en seks-sju kyr som skulle handmjølkes morgen og kveld. Likevel fikk hun tid til å ta med oss gutta på innhøstingsøkter av bær av alle slag, ikke bare rips og solbær fra hagen. Bærene ble syltet og saftet og satt i et skap i kjelleren, sammen med hennes egen hermetikk; kjøttkaker og annet snadder konservert på store norgesglass til gode familiemiddager utover den lange vinteren. Poteter og andre rotvekster fra egen gård ble også tatt vare på i matkjelleren. Skinker fra hjemmeslaktet gris hang til modning på stabburet.

Hvordan datidens mødre rakk alt som skulle gjøres, er en gåte, ikke bare for meg, men også for en gardkjerring og ildsjel i det lokal bygdekvinnelaget jeg møtte for noen år siden. På spørsmål fra meg om hvorfor det kun var noen få gamle slitere som møtte opp til en dugnad, fikk jeg dette svaret:

– Dagens foreldre klager over at de har for liten tid til alt, men sjøl hadde jeg jobb i kommunen i tillegg å ta meg av fjøsstellet. Gubben hadde også fulltidsjobb ved siden av å pløye, harve, så, slådde og høste. Samtidig oppdro vi tre unger. Slik var det for mange, men likevel var det alltid fullt på møtene og arrangementene til bygdekvinnelaget. I dag er det visst ingen som har tid til slikt…

Et stabbur, slik som Staveloftet fra Søre Ål, var datidens beredskapslager. Stabburet ble oppført i tømmer i 1340, og står i dag på museum. Foto: Hallingdal museum / Digitalt museum

 

  • Produktinnovasjon: Ferdigmat-industrien har svart på forbrukernes etterspørsel ved å utvide produkttilbudene. Klare måltider inkluderer nå et bredere spekter av kjøkken, kostholdsalternativer (som vegetarianer, vegansk og glutenfri) og sunnere alternativer med redusert natrium eller organiske ingredienser. Denne produktdiversifiseringen har tiltrukket seg et bredere forbrukerbase.
  • Kvalitet og smak: Ferdigmat-produsentene har gjort betydelige forbedringer i kvaliteten og smaken på produktene sine. Det er større vekt på å bruke ingredienser av høy kvalitet, sikre friskhet og gjenskape autentiske smaker, noe som har økt forbrukertilfredsheten og oppmuntret til gjentatte kjøp.
  • Forhandlerstrategier: Norske forhandlere har anerkjent den økende etterspørselen etter ferdig- måltider og har svart med å utvide sine tilbud av ferdigmat. De tilbyr ofte en rekke alternativer i butikkene sine, inkludert både nasjonale og internasjonale merkevarer, og serverer forskjellige smakspreferanser og kostholdsbehov.

Skolen ingen læringsarena

Heimkunnskap var et eget fag i den norske skolen frem til det fra skoleåret 2006/07 ble reformert vekk med det såkalte Kunnskapsløftet.

Allerede før den tid hadde dårlig kommune. og skoleøkonomi gjort innføring i matlaging til en teoretisk øvelse, der skolebarna måtte tørrtrene på å blande egg, mjøl og sukker for å kunne lage boller. Nå har annethvert barn en eller annen allergi og/eller kvasi-sosiokulturell begrunnelse for ikke å spise den og den maten. Men på Maccern skal de alle sammen.

Fedme er den største trusselen mot barn og unges helse har WHO slått fast i en rapport. I Norge er 19 % av alle åtteåringer overvektige. Siden 70-tallet har antall barn med overvekt og fedme blitt mer enn tredoblet. Fedme starter ofte i barnehagen og følger med barnet helt inn i voksen alder hvis det ikke blir gjort noe. Noen av hovedårsakene til fedmeepidemien er for mye stillesitting og et dårlig kosthold. (RØRE-Viken)

RØRE er et folkehelse- og utviklingsprosjekt i skolen. Viken fylkeskommune har fått 40,5 millioner kroner av Sparebankstiftelsen DNB til arbeidet med RØRE. Prosjektet går ut skoleåret 2024.

Dette er småpenger i forhold til hva skolene ellers koster, og hvordan i all verden de har funnet på det navnet, gis det ingen opplysninger om. Hensikten er sikkert god, men når klima-galskapen har suget ut all oksygen fra stillesittende politikere i det MDG-styrte Oslo så til de grader at de vil servere kjøttfri mat i barnehagene, er det, for å holde oss til terminologien, heller mager kost.

Ferdigmat er helsefarlig

Supermarkeds-avisen legger til at det også er økt etterspørsel etter mer helsebringende og næringsrike produkter. Mon det da er lurt å handle ferdigprosessert mat på de stadig mer upersonlige, for ikke å si smakløse, kjedebutikkene.

NRK hadde en viktig artikkel i så måte, sist sommer:

Resultatene viste at barn i alderen 3–5 år, som hadde et høyt inntak av ferdigprosessert mat, hadde dårligere motorikk enn andre. Ved 15-årsalderen så forskerne også at ungdommene var i fysisk dårligere form.

– Sunne matvaner og det å holde kroppen i god fysisk form, starter ofte i svært ung alder. Funnene våre peker på behovet for å lære familier om hvordan man på en kostnadseffektiv måte kan redusere bruken av ultraprosessert mat, sier Vernarelli.

Vi legger ved noen nyttige lenker til hvordan man kan lage sin egen, sunne ferdigmat. Selv om stabburene er en saga blott som beredskapslager, er det fortsatt mulig å lage ferdig mat fra grunnen av. Selv om ikke alle orker å høste fra skog og mark, duger selvsagt også råvarer innkjøpt fra supermarked eller bondens marked. Denne, dine egenlagede ferdigmat kan så fryses til en dag du tar med kone og barn på tur ut i det fri!

Hermetisering… -så enkelt!

Hvordan spare penger på mat – 10 gode råd

Denne maten ga utslag blant barn: Hadde dårligere fysisk form (NRK)

Les også:

Byrådet i Oslo med nytt «klimatiltak»: Vil stanse servering av kjøtt i barnehagene

 

Bønder krever mer åpenhet om matpriser

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.