Hos BBC News kan journalist Sofia Bettiza med glede fortelle oss at insekter gradvis finner veien til italienske tallerkener, til tross for stor motstand. Etter at EU godkjente salg av insekter til konsum for mennesker tidligere i år, vil det skje en holdningsendring over hele Europa?

BBC innrømmer at ingen steder i Europa er det mer motstand mot å spise insekter enn i Italia. Innvendingene kommer helt fra toppen. Regjeringen har allerede tatt skritt for å forby bruk av dem i produksjonen av pizza og pasta. «Vi vil motsette oss, på alle måter og hvor som helst, denne galskapen som vil utarme landbruket og kulturen vår», skrev visestatsminister Matteo Salvini på Facebook. Men flere italienske produsenter har testet ut bruk av sirisser.

«Det vi gjør her er veldig bærekraftig», sier Ivan Albano fra Italian Cricket Farm, den største insektfarmen i Italia. Her blir omtrent en million sirisser omgjort til matingredienser hver dag. Albano, som driver gården, åpner en beholder for å avsløre et lysebrunt mel som kan brukes i produksjon av pasta, brød, pannekaker og energibarer – til og med sportsdrikker.

Journalisten fra BBC har smakt pasta laget med insektmel og påstår at dette smaker godt. Hun påpeker likevel at forurensningen fra insekter er mindre enn fra kjøtt- og meieriindustrien, og tror derfor at insekter i maten vår «kan være nøkkelen til å takle klimaendringer».

Grunnen til at flere europeere skal læres opp til å spise insekter er altså ikke at de smaker bedre eller er mer næringsrike enn tradisjonelt kosthold. Vi skal spise dem for å redusere vårt klimaavtrykk for å redde verden. Artikkelen innrømmer at mel basert på sirisser er betydelig dyrere for forbrukerne enn tradisjonelle ingredienser og for øyeblikket er «et luksusprodukt».

«Kjøttet jeg produserer er mye billigere enn mel fra sirisser, og det er av veldig god kvalitet». Dette sier Claudio Lauteri, eier av en gård i nærheten av Roma som har vært i familien hans i fire generasjoner. Men det handler ikke bare om pris. Det handler om sosial aksept.

«Italienere har spist kjøtt i århundrer. Med måtehold er det definitivt sunt», sier Claudio. Han mener insektmat kan være en trussel mot italiensk mattradisjon, som er en kilde til nasjonal stolthet. «Disse produktene er søppel», kommenterer Lauteri. «Vi er ikke vant til dem, de er ikke en del av middelhavsdietten. Og de kan være en trussel mot folk: Vi vet ikke hva å spise insekter kan gjøre med kroppen vår». «Jeg er absolutt imot disse nye matproduktene. Jeg nekter å spise dem».

Selv om oppdrett av insekter for menneskeføde øker i Europa, er det også betydelig motstand mot ideen. Ikke bare i Italia, men også i land som Polen. BBC bemerker derimot at å skifte til miljøvennlige proteiner som insekter kan bli en nødvendighet for menneskeheten. Med EUs godkjenning av bruk av insekter i europeisk mat håper noen at sektoren vil vokse og prisene synke.

Ivan Albano fra Italian Cricket Farm sier at han allerede har fått mange forespørsler om sine insektbaserte produkter fra restauranter og supermarkeder. «Påvirkningen på miljøet er nesten null. Vi er en brikke i puslespillet som kan redde planeten», hevder han.

EU har ingen planer om å tydelig merke mat som inneholder insekter

Igår ble insekter lovlig mat i EU

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.