European Food Safety Authority har godkjent at både pizzaen og ølen på bordet foran deg kan være produsert av insektpulver.

Ifølge Commission implementing regulation 2023/5 av 3. januar 2023 selskapet Cricket One i 2019 en søknad om autorisasjon til å markedsføre delvis avfettet pulver av hus-siriss, Acheta domesticus, som mat.

Selskapet søkte å få malte insekter godkjent for bruk i ulike, almindelige matvarer beregnet på almindelige folk, for eksempel flerkornbrød og rundstykker, kjeks og brødstenger, kornbarer, tørre blandinger for bakverk, tørre pastabaserte produkter, øllignende drikkevarer, sjokoladekonfekt og kjøttpreparater.

For en mer utfyllende liste, se Document:

EU-kommisjonen tillater bruk av billelarver og sirisser i en rekke matvarer

European Food Safety Authority (EFSA) konkluderte i 2022 med at hus-siriss-pulver var trygt «innenfor de foreslåtte anvendelsesområdene», til tross for at det er publisert en «begrenset mengde dokumentasjon på matallergi relatert til forbruk av hus-siriss».

Potensielt allergifremkallende

EFSA bemerket også at det forefinnes «beviser for at hus-siriss inneholder en rekke potensielt allergifremkallende proteiner» og at insektpulver «kan forårsake allergiske reaksjoner hos personer som allerede er allergisk mot krepsdyr, bløtdyr og støvmidd».

Før EFSAs godkjennelse av insektpulveret rapporterte New York Allergy and Sinus Centers at proteinet i skalldyr også er til stede i sirisser, noe som betyr at «hvis du lider av skalldyrallergi, er det stor risiko for at du også vil være allergisk mot sirisser. Jo mer du blir utsatt for sirisser, desto større sannsynlighet er det for å utvikle allergi».

Tømmer tarmen

Fra og med tirsdag 24. januar 2023 har Cricket One tillatelse til å selge insekter som menneskefôr i Europa, men insektene skal sultes de siste 24 timene før de avlives slik at de får tømt tarmen.

Bloomberg opplyser at også melorm og gresshopper er blitt godkjent som alternative proteinkilder for mennesker i EU og skal kommersialiseres i tørkede, pulveriserte og frosne former.

Godt for klimaet

Ifølge Cricket Ones nettsted er «Cricketprotein ernæringsmessig mer effektivt, gir høy ytelse og komplett. Det er en pålitelig og bærekraftig kilde til protein som ikke skader planeten».

Blant Cricket Ones «bærekraftsmål» lister selskapet tidsriktig opp «klimahandling» og «ansvarlig forbruk og produksjon».

Acheta domesticus

Mange som holder reptiler og edderkopper som kjæledyr, bruker hussirisser, Acheta domesticus, som fôr. De stammer opprinnelig fra Nord-Afrika og Midt-Østen, men har idag spredt seg over hele verden. For å bekjempe dem i bygninger må man tette sprekker og hindre dem i å finne mat. På søppelfyllinger – som er er sprednings- og formeringssentra for disse skadedyrene med opprinnelse i MENA – kan de opptre i store mengder. 

Vi ofrer oss med glede …

Vi ofrer gjerne noe for å redde klimaet. Vi reduserer med glede antall barn vi får, vi har gitt slipp på en stabil og etisk energiforsyning. Og nu ser vi frem til å spise insekter og larver sammen med herremannen under:

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.