Hus-siriss av hunkjønn og larver av biller. Foto: Hexasoft og Wilhelm Thomas Fiege / insektenwirtschaft.de / cc by-sa 4.0 – via Wikimedia Commons.

EU-kommisjonen har i to administrative for­ordninger like etter nyttår gitt tillatelse til å bruke gress­hoppe­lignende insekter av typen hus-sirisser i pulver­form, samt bille­larver i flere forskjellige former, i en rekke matvarer.

I gjennom­førings­forordning nr. 2023/5 av 3. januar autoriserer kommisjonen bruk av «delvis avfettet pulver av Acheta domesticus (hus-siriss)», altså sirissmel, i en rekke nærmere spesifiserte produkter, mens gjennom­førings­forordning nr. 2023/58 av 5. januar gjør det samme for «frosne, moste, tørkede og pulveriserte former av Alphitobius diaperinus-larver (skyggebille)».

Sirissmel vil i begrensede, nærmere spesifiserte mengder kunne brukes som ingrediens i blant annet disse matvarene:

 • Flerkornsbrød og -boller, kjeks og brødpinner
 • Kornbaserte snacksstenger
 • Ferdigblandinger til bakverk
 • Pastabaserte produkter og retter
 • Sauser
 • Bearbeidede produkter av poteter
 • Retter av grønnsaker og belgfrukter
 • Pizza
 • Prosessert kjøtt
 • Supper og suppekonsentrat/-pulver
 • Øllignende drikkevarer
 • Sjokoladevarer
 • Snacks unntatt chips

Billelarver i varierende former, for det meste i pulverform, vil kunne brukes i mange av de samme produktene – ikke i øllignende drikker, men også i disse varene:

 • Frokostblandinger
 • Grøt
 • Nudler
 • Chips
 • Jordnøttsmør
 • Sandwich
 • Kjøttanaloger
 • Melke- og meieriprodukt­analoger
 • Kosttilskudd

Tillatelsene har ikke fått noen større medie­oppmerksomhet i Europa, men er blitt omtalt av det tyske nyhets­magasinet Focus og den italienske gratisavisen Leggo. Forordning 2023/58 presiserer at insektene ikke skal gis næring de siste 24 timene før de avlives, slik at de får tømt ut sitt tarminnhold, skriver Focus.

Italiensk skepsis

Filiera Italia, et konsortium bestående av landbruks- og nærings­middel­bedrifter som tar sikte på å etterstrebe høyest mulig kvalitet i italienske matvarer, stiller seg kritisk til EUs godkjenning av insekter til menneskeføde.

Organisasjonens leder Luigi Scordamaglia sier til Leggo at mange insekter inneholder substanser som hemmer opptak av andre næringsstoffer i den menneskelige organismen. Han minner om en forgiftnings­skandale etter import av gresshopper fra Mexico til California i 2007. Scordamaglia anklager også unionen for feilaktig å hevde at insekter er ekstra bærekraftig og miljøvennlig mat. Italiensk landbruk har disse kvalitetene i utgangspunktet, sier han.

Det må bli slutt på kampanjene for mat som er vår kultur fremmed, der syntetiske og eksotiske matvarer fremheves som ekstra grønne og fremtidsrettede, fortsetter Filiera Italia-sjefen: Vårt tradisjonelle kosthold er ensbetydende med kvalitet, sikkerhet, kultur, lokal tilknytning og bærekraft, og dette er en modell vi bør verdsette og beskytte, avslutter Scordamaglia.

Salmoriglio, en kjent restaurant i Palermo, har allerede kunngjort at den ikke vil servere insekter til sine kunder.

Forordningene i norsk rett

De nye EU-forordningene gjelder EØS-området og får dermed også konsekvenser for norsk rett. Lovdata har publisert de to forordningene på sine nettsider for EU-lovgivning her og her.

Prosessen for innlemmelse av de nye bestemmelsene i norsk lov forutsetter kun en «eventuell parlaments­behandling», går det frem av Lovdata. Ansvarlig departement er Helse- og omsorgs­departementet.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.