Tonnevis med mat betalt av skattebetalerne i New York City blir kastet i søpla hver dag fordi den ikke er bra nok for illegale migranter. Migrantene vil ha tilberedte måltider, som i landene de kommer fra. Oppsiktsvekkende bilder viser søppelsekker fulle av smørbrød og bagels utenfor det firestjerners luksushotellet Row i nærheten av Times Square. Kilder antar at kommunen betaler en daglig pris så høy som 500 dollar per rom.

Felipe Rodriguez, som er ansatt ved hotellet, varslet krisen og sa til New York Post at det er en forbrytelse å kaste så mye mat. Minst 40 prosent av maten som ble levert til migranter på Row, blir kastet, og Rodriguez estimerte mengden som kastes til nesten et tonn om dagen:

– Hvordan vet jeg det? Fordi sanitetsgutta går etasje for etasje hver dag og plukker søppel, sa han. – Før pleide det å være noe sånt som seks–syv sekker i hver etasje. Nå henter de 15–20 sekker.

Alt migrantene ikke spiser, er i sekkene, og noen veier nesten 30 kilo. Det hender at ansatte ved hotellet ikke kan ta ut alt søppelet, fordi alle søppeldunkene er fulle, nesten 30 store dunker. Rodriguez lurer på hvorfor ingen fra kommunen tenker på å bestille mindre mat, men ingen bryr seg.

I tillegg til smørbrød og bagels får migrantene servert annen mat, inkludert frukt, peanøtter, chips, juice, brus og tilberedte middager som må varmes i en mikrobølgeovn:

– De liker ikke menyen. Det gjør de bare ikke. De vil ha ris og bønner, plantains (koke-bananer) og tostones (stekte koke-bananer), sa han.

Han har også konfiskert kokeplater, trykkokere og andre forbudte kjøkkenartikler fra hotellbeboere. De vil ha et tilberedt måltid som i sitt eget land, og dét er et alvorlig problem, mener han. For en stund siden gikk brannalarmen da en kvinne brente ris og de fant gryter, stekepanner og en gammel kokeplate under sengen. Mange setter kokeplatene på teppet når de lager mat, og de ansatte ved hotellet er livredde for brannfaren, spesielt fordi rommene har polyestergardiner som rekker helt ned til gulvet:

– Hvis du er i 27.–28. etasje og det bryter ut brann, kan du ikke bruke heisen. Det betyr at du må bruke trappene. Min største bekymring er barna. Vi har for mange barn på det hotellet. Vi har gravide kvinner på hotellet … det ville bli en forferdelig tragedie.


Andre bilder og videoer viser ville fester på hotellrom, samt slåsskamper mellom både kvinnelige og mannlige beboere. Rodriguez sier han har sett migranter selge narkotika utenfor hotellet.

En kilde fra NYPD som jobbet på Times Square nyttårsaften, bekreftet kaos på hotellet, og sa at knuste flasker lå strødd i lobbyen. Noen festende danset, mens andre lå spredt utover møblene og gulvet. – Det var et shitshow, sa politiet.

Representanter ved rådhuset har nektet å si hvor mye de betaler for å leie Row NYC eller noen av de mange andre hotellene som brukes til å huse migranter. Men Rodriguez sa at han har hørt fra ledelsen at det 400–500 US dollar per rom per natt, avhengig av hvor stort rommet er.

Rodriguez begynte å jobbe på hotellet, som har 1300 rom, i 2017 og er sjokkert over det som har skjedd siden ordfører Eric Adams’ administrasjon begynte å bruke det som et «Humanitært Respons- og Hjelpesenter» (HERRC).

– Det som endret seg i oktober, var dramatisk. Det er noen hyggelige migranter på hotellet som leter etter den amerikanske drømmen, de som ønsker en ny sjanse i livet. Men det er mange migranter der som skaper kaos. Det er mange slagsmål, mye narkotika og mye seksuell trakassering.

En kilde bekreftet at politiet har rykket ut flere ganger på grunn av familievold på hotellet. NYPD-betjenter var opprinnelig stasjonert i lobbyen, men ble erstattet av soldater fra Nasjonalgarden i desember.

Rodriguez sa også at hotellet hadde en liste over personer som skal settes i karantene, blant annet pga. covid eller vannkopper.

– Ingen overvåker disse menneskene. Når de kjeder seg, flykter de. De vet ikke hvem som er syke og hvem som er friske.

Han beskriver et miljø som bokstavelig talt er blitt fiendtlig, voldelig og utrygt over natten.

The Row NYC er ett av fire HERRC-sentere som byen har åpnet på store Manhattan-hoteller, i tillegg til å leie ut 71 mindre hoteller over hele byen. Den voksende listen over hoteller brukes til å huse rundt 26.100 av de 38.700 migrantene som har flommet inn i The Big Apple siden våren 2022. Ordfører Adams erklærte unntakstilstand i oktober, da byen ble oversvømmet av migranter.

I tillegg sa Rodriguez at The Row har glemt standarden luksushotellet hadde da de hadde vanlige gjester:

– Hvis noen ble tatt for å røyke på hotellet, kostet det 500 dollar. Du kunne røyke ute, men du kunne ikke stå foran hotellet, på grunn av passiv røyking. Protokollene har gått rett i dass fordi migranter kan røyke hasj, de kan røyke sigaretter. Du kan ikke fortelle dem noe.

Han fortsatte å jobbe gjennom pandemien, da Row leide ut fire etasjer til byen for å huse hjemløse. Hotellet er tidligere kjent som Milford Plaza, som markedsførte seg som Lullaby of Broadway i minneverdige tv-reklamer fra 1980-tallet.

Under pandemien og i ettertid var resten av etasjene forbeholdt ansatte i flyselskaper og turister fra Europa. Under FNs generalforsamling huset de Secret Service og FBI. Det var et fantastisk hotell, sier Rodriguez.

I oktober ble de fortalt at hotellet skulle motta migranter, men disse skulle bare disponere fem etasjer. Da eierne ble klar over hvilken god forretning det var, kansellerte de flyselskapenes kontrakter og bestemte seg for at de ikke skulle leie ut til vanlige gjester lenger. De lot kommunen leie hele hotellet.

I dag har hotellets nettside en stor merknad: – Row NYC Hotel er stengt inntill videre.

For to dager sider sa ordfører Adams at New York City ikke kunne imøtekomme den «kulturelle» smaken til migranter som bor på hotell på Manhattan. Han lovet å få slutt på den vanvittige sløsingen med mat de nekter å spise.

– Vi skal gi mat til folk, sa Adams.

– Folk kan ha en annen kulturell smak for enkelte matvarer. Det kan vi ikke gjøre noe med. Vi kan bare gi folk næring og mat.

Så sent som i går tryglet Adams om føderale midler til å håndtere krisen og kalte mangelen på handling fra myndighetene med hensyn til migrantkrisen for umenneskelig og uansvarlig. Kostnadene for asylsøkere i New York City kan nå komme opp i 2 milliarder US dollar, da migrantene fortsetter å strømme inn i byen.

Hak Hinton skriver på Twitter og kunne ikke sagt det bedre:

– De sa at de ikke ville ha smørbrød, de ville ha varm mat. Vi prøvde å imøtekomme det.

– Det er Demokratene som fikk oss dit hvor vi er nå. Ikke-borgere og ikke-skattebetalere kan kreve hva de vil spise, mens det fins hjemløse amerikanere.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.