MDG-topp Josefine Gjerde vil doble prisen på en pakke kjøttdeig, slik at flere velger vegetarisk kjøttdeig til fredagens taco. Foto: MDG

– Om det er en 50 kroner prisøkning på en pakke kjøttdeig som skal til for å få flere til å velge kjøttfri taco, mener jeg det er helt nødvendig, sier MDG-topp Josefine Gjerde.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) har ikke klart å skaffe flertall for sin drøm om kjøttavgift. Men partiet vil ikke gi opp kampen, og mener det er en  helt nødvendig avgift.

Josefine Gjerde er 2. kandidat for MDG til Stortinget i Hordaland. Hun foreslår kraftige avgiftsøkninger på kjøtt, og er ikke fremmed for å doble prisen på en pakke kjøttdeig. Slik skal MDG redde verden fra klimakrisen.

– Vi må bruke mange flere virkemidler for å få ned kjøttforbruket. Kjøtt har gått fra å være et luksusprodukt til noe vi spiser nærmest hver dag, sier Gjerde til Nettavisen.

Dersom du er blant dem som foretrekker å oppgradere kjøttdeigen til karbonadedeig, blir det naturlig nok enda dyrere. En pakke karbonadedeig til 70 kroner, kan få en sluttpris på 120 kroner om MDG-toppen får viljen sin.

Gjerde er ikke bekymret for at dette skal ramme familier med lav inntekt.

– Det viktigste vi kan gjøre for dem med lav inntekt er å gjøre kostnadene lavere på klimavennlig mat og forbruk. Ved å fjerne avgifter på økologisk mat, frukt og grønt. Vi skal ikke bruke kjøttavgiften til å utligne forskjeller – det må vi gjøre gjennom resten av skattesystemet, sier Gjerde.

MDG-politikeren mener at det i dag er elitepreget å spise vegetarisk mat, uten at hun definerer hvem hun regner som en elite.

– Målet må være at flere blir fleksitarianere og vegetarianere. Det å være vegetarianer skal ikke være en elitegreie, sier hun.

Gjerde tror folk vil venne seg til de skyhøye avgiftene, vi har tross alt blitt vant med høye alkoholprisene og sukkeravgift. Vi har forøvrig også blitt nødt til å venne oss til bompenger og høye strømpriser, men dette nevner ikke Gjerde.

Så hvis MDG får bestemme kan middelklassen flås, mens familier med lav inntekt sitter på fredagskvelden og drøvtygger vegansk guffe og koser seg med et glass vann.

Frp-politiker Terje Halleland er fornøyd med at en slik kjøttavgift ikke har fått flertall.

– Dette er helt ekstremt. At MDG er imot dette betyr bare at Frp har gjort rett. Ikke overraskende ønsker MDG på reinspikka sosialistisk vis, å moralisere over og politisk styre hvor mye kjøtt folk skal få ha på middagstallerkenen sin. Tvang, påbud og forbud er det eneste virkemiddelet de har i politikken sin. Jeg tror en del begynner å gå lei av at politikere skal detaljregulere hver minste detalj i hverdagslivene til folk flest, sier Halleland.

– MDG står for en form for irrasjonell selvpisking som er direkte skadelig, og som også er helt unødvendig for å nå Norges utslippsforpliktelser.

Nettavisen

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.