En undersøkelse gjennomført av YouGov for matkasseleverandøren HelloFresh, viser at en av tre sier de reduserer kjøttforbruket sitt som følge av prisøkningen. 

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikker økte fra desember 2021 til desember 2022 med 11,5 prosent, skriver Nettavisen.

32 prosent oppgir at de allerede har redusert kjøttforbruket sitt, eller planlegger å gjøre det.

Kulinarisk ansvarlig i HelloFresh i Norden, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, foreslår alternativer til kjøtt.

– Man kan spare på å ha noen kjøttfrie dager i løpet av uken, sier hun.

Helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, synes imidlertid det er trist at folk ikke ser seg råd til å kjøpe kjøtt.

– Kjøtt koster litt, og mye har gått opp. Folk kutter der de kan, så jeg er ikke så overrasket. Det er forståelig når man sliter med økonomien. Men jeg synes det er trist, for det viser at folk får ikke valgfriheten til å spise det de kanskje har lyst til å spise, sier Hoksrud.

På spørsmål om MDGs ønske om å øke avgiftene på kjøtt for å få folk til å kjøpe mindre ville ha virket, svarer Hoksrud følgende:

– Nei, jeg er ikke sikker på det. I en normalsituasjon er det ikke sikkert folk hadde sluttet å spise kjøtt dersom det ble dyrene. Nå handler det om totaløkonomien til folk, om alle kostnadsøkningene folk opplever nå, sier Hoksrud og nevner strøm og mat.

– Da velger man ofte bort det som er dyrere og kjøper det som er rimeligere. Vanlige folk som før hadde valgfrihet, må nå velge bort ting, konkluderer Frp-profilen.

Vegetarmat inneholder antinæringsstoff som hindrer opptak av viktige mineraler

MDGs partileder, Arild Hermstad, er overraskende nok ikke glad for at folk ikke lenger kjøper like mye kjøtt som før.

– Jeg tenker at dette viser at mange nordmenn nå er i en veldig vanskelig situasjon, der mange må kutte ned på matforbruket for å få endene til å møtes. Det er ikke bare kjøtt nordmenn nå kutter ned på, men også grønnsaker og frukt, viser andre undersøkelser.

– Jeg er bekymret for at mange med dårlig råd ikke klarer å opprettholde et sunt, variert og godt kosthold. Det kan bli et alvorlig helseproblem, og gir enda større forskjeller på fattig og rik i Norge. Vi mener regjeringen burde kutte momsen på frukt og grønt til null, øke ytelsene til de med minst, gi lavere skatt til folk med lav inntekt og samtidig gjøre strømstøtten mer sosialt rettferdig, mener Hermstad.

Samtidig bare øker antall vegetarianere og veganere i Norge,

I 2021 oppga sju prosent av de spurte i undersøkelsen at de var vegetarianere eller veganere. I 2022 svarte 11 prosent det samme.

– I Norge er det 27 prosent som oppgir at de er enten vegetarianere, veganere, pescetarianer (spiser også fisk) eller fleksitarianere. Det er et hopp på 6 prosentpoeng og resulterer i at Norge kun er 2 prosentpoeng bak Sverige som ligger på førsteplass i Norden, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, Elisabeth Aandstad Ekheim, til Nationen.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.