I fem år har cirka 350 eksperter fra inn- og utland jobbet med å samle den ferskeste forskningen på hva og hvor mye man bør spise.

Tirsdag legges de nye nordiske kostrådene frem, og rødt kjøtt er hovedfienden, skriver TV 2.

– Kunnskapsgrunnlaget for å si at rødt kjøtt er skadelig, har økt, sier Rune Blomhoff.

Han har ledet arbeidet med å oppdatere de offisielle kostrådene i Norden og Baltikum, på oppdrag fra Nordisk ministerråd.

For første gang tar de også stilling til hva som er «bra for planeten», og ikke bare den enkeltes helse.

– Det kostholdet som er det helsemessige gunstige er også det som er gunstig for klima. Ingen av rådene går i konflikt med helse, sier Blomhoff.

En typisk pakke karbonadedeig er på 400 gram, det blir nå 50 gram for mye av hva du bør spise av rødt kjøtt, og det for en hel uke.

Forskere vil ha kjøttforbruk som på 1950-tallet; det vil ikke nordmenn

Ifølge forskerne bør ikke reduksjonen av rødt kjøtt erstattes med hvitt kjøtt, av hensyn til klima.

Hvis du deler en pakke kjøttdeig med én annen til middag en dag, kan du i tillegg spise cirka to grillpølser og 3 skiver med kokt skinke, før maksgrensen er nådd hele uken.

Resten av uken må altså bestå av måltider med belgfrukt, grønnsaker eller fisk.

– Det er veldig sterk evidens for at rødt kjøtt har en effekt. Samleanalyser viser det vi kaller en tydelig dose-respons-kurve. Altså jo mer du spiser, jo høyrere risiko for sykdom, forklarer Blomhoff.

Annechen Bahr Bugge er mathistoriker ved OsloMet og hun mener de nye kostrådene er urealistiske.

– Å velge bort kjøtt, melk og meieri i så stor grad som de nye kostrådene forventer, er urealistisk ut ifra de verdiene jeg ser blant forbrukerne i dag, sier hun.

De nasjonale kostholdsrådene skal først og fremst fungere veiledende for nordmenn, men vil også påvirke maten som serveres ved offentlige institusjoner, slik som sykehjem og eldresentre.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.