Begynner du å bli lei av grillpølser, marinerte svinekoteletter og biff med lite smak? Fortvil ikke. Det finnes mer spennende kjøtt å legge på grillen.

– I dag har mange butikker fått langt flere produkter å velge mellom. Mye av dette smaker det mer av enn den tradisjonelle biffen, sier kjøttforsker Rune Rødbotten til forskning.no.

Vi snakker om stykningsdeler fra storfe, om flankestek, nyretapp, flat iron steak og Denver steak.

Har du aldri hørt om disse stykkene?

– Lenge ble dette fine kjøttet bare oppmalt til kjøttdeig. Men nå som mange vil spise mindre prosessert mat, er det på høy tid at flere får øynene opp for hvor gode disse stykkene av dyret er. Og de blir enda bedre om de grilles, avslører forskeren hos matinstituttet Nofima i Ås.

Kjøttstykkene vi snakker om, finnes ikke i alle butikker. Flere av dem har ikke engang fått norske navn.

– Dette er det på høy tid at kjøttbransjen gjør noe med, oppfordrer Rødbotten.

Flere organisasjoner svært kritiske til de nye nordiske kostrådene

For kjøttforskeren ser at butikkjeder med stort utvalg og flere slakterbutikker selger stadig mer av disse stykningsdelene av storfe.

– Flat Iron og Denver steak sitter på framparten av dyret. Altså den delen av dyret hvor mange har tenkt at kjøttet er litt mindre fint. Men det er jo helt feil! Flat iron steak er et kjøttstykke amerikanerne elsker å hive på grillen. Kjøttet er like mørt som indrefilet og mye mer smakfullt. Derfor er det også en av mine favoritter, forteller Rune Rødbotten, som har tatt doktorgrad på mørhet i kjøtt.

Forskeren kan også fortelle at nyretapp er perfekt å grille, det samme er flankestek.

– Flere som før bare spiste biff, har nå begynt å få øynene opp for dette kjøttstykket. Men du kan fortsatt få det for 200 til 300 kroner kiloen og altså billigere enn biff, tipser kjøttforskeren i Ås.

Og så har du tri-tip og dragebiff. Ikke hørt om det heller? Kjøttforskeren mener at du bør spørre din lokale slakter om disse typene kjøtt, og han sier også at du ikke må krydre kjøttet for mye.

– Kjøttstykkene jeg har nevnt, har nemlig mye egensmak når de tas fra dyr med nok fett på skrotten. Salt og pepper er ok. Men ofte er det nok som krydder. Pøser du på med chili eller noe annet, så kan du nesten like gjerne spise kylling i stedet, avslutter Rødbotten, som lover deg noen helt nye smaksopplevelser!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.