Spiser du ultraprosessert mat, som er mat og drikke som har gjennomgått bestemte former for behandling, har du opptil 50 prosent større risiko for å få kreft.

Eksempler på slik mat er iskrem, potetgull, kjeks, frossenpizza, pølser, brus (sukkerholdig drikke), klemme-ost på tube og frokostblandinger.

– Økt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for kreft betydelig. Det gjelder både generelt, og spesielt innen kreftformer som brystkreft, tarmkreft og kreft i bukspyttkjertelen, sier Simon Dankel, professor ved medisinsk fakultet ved UiB, til NRK.

Kreftstudien til Mohn Ernæringsforskings-laboratorium på UiB tar for seg elleve internasjonale undersøkelser. Det er den første studien som samler all forsking på kreft og ultraprosessert mat og ser resultatene i sammenheng.

Studien er nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet Clinical Nutrition.

Forskere spår kraftig økning i matvare­prisene i sommer

Snittet i studiene viser 10–20 prosent økt kreftrisiko på grunn av denne typen mat. Enkelte studier viser opp til 50 prosent økt risiko for noen typer kreft.

– Vi kan ikke peke på enkelte matvarer. Vi veit ikke hva i den ultraprosesserte maten som er kreftfremkallende, sier Dankel, og legger til:

– De siste femti årene har det skjedd en stor forandring i hvordan vi produserer maten vår. Dette har skjedd uten at konsekvensene har blitt kartlagt på en ordentlig måte.

Nå håper professoren at den nye studien kan føre til en debatt om måten maten vår blir produsert på.

Les også:

Nordmenns kjøp av ferdigmat vekker internasjonal oppsikt

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.