Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB 

Alt inntak av alkohol, også moderat, er skadelig for helsa. Det viser en analyse av forskning på nær 5 millioner mennesker. Men noe må man kanskje kunne unne seg her i livet?

Påsken innledes med nokså dårlig nytt for de mange som liker å nyte alkohol i en eller annen form. For i en større studie konkluderes det med at selv små mengder alkohol er helseskadelig.

Mange har trodd at det å innta litt alkohol slett ikke er skadelig, men tvert imot sunt. Dette hevdes nå å være galt.

NTB melder om saken.

Studien , som er omtalt i Washington Post , viser at daglig inntak av alkohol, selv i små mengder, verken beskytter mot hjerte- og karsykdommene eller andre lidelser, og det gir heller ikke et lengre liv.

For kvinner øker tvert imot risikoen for død ved et inntak av i underkant av så lite som to glass vin daglig, mens risikoen for menn øker ved et inntak av rundt tre glass vin daglig.

Studien er den mest omfattende som noensinne er gjort,  og bygger på en analyse av 107 tidligere studier der over 4,8 millioner mennesker inngikk.

Økt risiko

En britisk studie fra 2022, der 400.000 mennesker deltok, konkluderte med at selv et moderat daglig alkoholinntak innebærer økt risiko for død både som følge av sykdom og ulykker.

– Denne studien punkterer mange menneskers håp om at et moderat alkoholinntak er bra for helsa, sier Robert DuPont, psykiater og tidligere leder av National Institute on Drug Abuse i USA.

– Til mindre alkohol, jo bedre er det for helsa, sier professor Tim Naimi, som leder Canadian Institute for Substance Use Research (Ciasur) og som har ledet arbeidet med studien.

– Eller man kan si: Drikk mindre, lev lenger, legger han til.

Studier støttet av industrien

Troen på at et daglig alkoholinntak er bra for helsa, kan dateres tilbake til 1980-tallet. Franske forskere mente da å kunne fastslå at franske menn hadde lave forekomster av hjerte- og karsykdommer som følge av daglig inntak av vin.

Denne studien ble i ettertid stemplet som mangelfull, og det har i årene siden kommet fram av alkoholindustrien direkte eller indirekte har støttet 13.500 studier om helseeffektene ved å drikke alkohol.

– Vi har konkludert med at dette var dårlige studier, ikke en eneste av dem var perfekt, de åpnet for partiskhet på mange måter, sier professor Tim Stockwell ved University of Victoria.

Alkoholprodusentene avviser på sin side den nye studien og sier at den også er mangelfull.

– Konklusjonene i denne studien støttes ikke av dataene som presenteres, sier Amanda Berger til Washington Post. Hun er visepresident i Distilled Spirits Council som representerer USAs ledende produsenter og distributører av brennevin.

Mange vil uansett påpeke at det er mye som i dag hevdes å være er usunt, som sukker, kjøtt, oppdrettsfisk, frukt og grønnsaker som ikke er økologisk dyrket, ulike tilsetningsstoffer i det meste av mat osv.

Noe må man spise og drikke, og noen nytelser må man ha. Det meste handler om et visst måtehold, som det heter.

God påske!

Bestill fra Document:

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.