Stoffet Bisfenol A (BPA) brukes spesielt på innsiden av metall- og hermetikkbokser, og i enkelte typer plastemballasje. Stoffet har mange og alvorlige innvirkninger på din helse.

BPA mistenkes å ha skadelige virkninger på blant annet reproduksjonsevnen, immunforsvaret, hjertet, nervesystemet, og generell metabolisme. I tillegg kan stoffet bidra til overvekt og ha effekt på reguleringen av blodsukker, skriver Nettavisen.

Studier har også vist at BPA kan øke risikoen for bryst- og prostatakreft. Dette blant annet ved å kopiere virkningene til hormonet østrogen, som hjelper svulster til å vokse og utvikle seg.

Bevisene for at inntak av BPA kan gi kreft er fortsatt uklare, og forskerne skriver selv at ytterligere undersøkelser er nødvendig for å forstå hvordan BPA påvirker kreftrisiko.

– Det er veldig vanskelig å gjøre slike studier. Men vi vet at det gir hormonforstyrrelser, og studier på forsøksdyr har vist at det kan ha sammenheng med kreft. Her er det uansett best å være føre var. Dette stoffet burde vært forbudt for 25 år siden, sier Ketil Hylland, som er professor ved institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han kommer med en tankevekker til alle de som tror at staten beskytter deg.

– Folk flest stoler på at staten beskytter dem, og at man ikke utsettes for stoffer som kan gi sykdom. Det stemmer ikke nødvendigvis. Vi får i oss mange kjemiske stoffer i mengder man ikke helt vet effekten av, sier professoren.

Allerede i 2013 ble det slått kraftig alarm fra helseeksperter, men daværende Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre uttalte at han ville vente på svar fra EUs risikovurderinger av BPA før de vurderte tiltak.

Ny rapport: Fisk, frukt og grønt, samt egg, er kreftfremkallende

Elleve år senere er ingenting blitt gjort, og en undersøkelse fra Forbrukerrådet viser igjen alarmerende resultater.

En risikovurdering fra EUs mattrygghetsorgan satte i 2015 grensen for hvor mye Bisfenol A  du kunne få i deg til 4 mikrogram per kg kroppsvekt.

Men på bakgrunn av de mange studiene som viste skadelige helseeffekter ble det i 2023 gjennomført en ny vurdering, og grensen ble nå satt til 0,2 nanogram BPA per kg kroppsvekt, noe som er 20.000 ganger lavere enn den forrige grensen.

I 2023 samlet Miljøbiobanken ved Folkehelseinstituttet inn prøver av urin og blod fra 669 barn og ungdommer, som bor i ulike deler av Norge, for å måle deres nivå av miljøgifter i kroppen.

667 av 669 hadde et nivå som overskred det som anses som trygt for BPA.

Bisfenol A finnes i de fleste hermetikk og brus bokser.

Forbrukerrådet har testet flere av boksene og skriver blant annet:

«Inntaket av BPA ved konsum av én boks brus hos en person på 75 kg overstiger EFSAs grense for tolerabelt daglig inntak (TDI) med omtrent 1,5 ganger.»

De vil nå ha et forbud mot å bruke Bisfenol A i bokser hvor det er mat eller drikke.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.