Innbyggere i Europa blir utsatt for alarmerende høye nivåer av helsefarlige stoffer.

Nordmenn er særlig utsatt for én stoffgruppe. skriver Forskning.no.

– Målingene viser at det er behov for å redusere folks eksponering for enkelte stoffgrupper. Det er bekymringsfullt, sier avdelingsdirektør Cathrine Thomsen i FHI.

Forskningsprogrammet European Human Biomonitoring Initiative (HBM4EU) har sett på helsefarlige og hormonforstyrrende stoffer som innbyggere i Europa utsettes for.

Arbeidet er basert på data fra 24 EU-land i tillegg til Norge, Sveits, Island og Israel. I studien har forskere undersøkt nivåene av ulike kjemikalier i innbyggernes blod- og urinprøver.

– Studien er inndelt i fire geografiske regioner. Den finner høye nivåer av PFAS i Nord og Vest, inkludert hos nordmenn, sier Thomsen.

PFAS-stoffene er fluorholdige og kalles ofte «evighetskjemikalier» siden de brytes svært langsomt ned i naturen og hoper seg opp i kroppen.

Barn i Frankrike, Italia og Slovenia har de høyeste målte nivåene av kjemikaliegruppen ftalater i EU. Sverige, Belgia og Polen har de laveste.

Ftalater er en gruppe organiske forbindelser som blant annet brukes som myknere i plast og ved farging av materialer.

Undersøkelsen har ikke tatt for seg effektene av eksponering for kjemikalier på folks helse, men har overvåket i hvilken grad vi blir eksponert for dem.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.