Den amerikanske industrigiganten 3M har inngått et milliardforlik med flere offentlige vannverk i USA etter å ha blitt saksøkt for å stå bak vannforurensning.

– Vi har kommet fram til det største drikkevannsforliket i amerikansk historie, og pengene vil gå til å filtrere PFAS fra drikkevannet til folk, sier Scott Summy, advokat for vannverkene som har saksøkt 3M, i en uttalelse.

PFAS, eller perfluorerte stoffer, kalles ofte «evighetskjemikalier» fordi de knapt brytes ned i naturen eller i kroppen. De brukes blant annet i biler, klær, elektronikk og matemballasje. Noen av stoffene kan skade fosterutvikling, forårsake kreft og forstyrre hormonbalansen hos mennesker.

– Resultatet av dette forliket er at millioner av amerikanere vil få et sunnere liv uten PFAS i drikkevannet, sier Summy.

Det foreslåtte forliket, som må godkjennes av en føderal domstol, er på 12,5 milliarder dollar, ifølge AFP. Det innebærer at 3M over en 13-årsperiode må betale for å utbedre offentlige vannsystemer som har testet positivt for PFAS.

I forliket erkjenner ikke 3M skyld i vannforurensningen. Selskapet står fremdeles overfor en rekke andre søksmål anlagt av enkeltpersoner, så vel som amerikanske delstater. I desember sa 3M at de har satt 2025 som en frist for å slutte å produsere PFAS.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.