Tre leger fra Texas har inngått forlik med det amerikanske legemiddeltilsynet FDA etter et søksmål der svartmaling av legemiddelet ivermectin under koronapandemien var hovedtema.

Legetrioen tapte i første rettsinstans, men anket avgjørelsen. Ankeinstansen kom frem til at FDA (Food and Drug Administration) ikke har rett til å gi råd om medisiner til forbrukere, og slett ikke kan be folk om å slutte å ta lovlige medisiner som ivermectin, slik de gjorde på sosiale medier under pandemien.

– FDA er ikke en lege. Selv små tweet-porsjoner med personlig medisinsk rådgiving ligger utenfor FDAs lovlige virkeområde, var ankeinstansens konklusjon, rapporterer Newsweek.

Dette standpunktet fikk FDA til å foretrekke et forlik i stedet for ytterligere ydmykelse i rettssalen.

FDA er et organ som skal håndheve lover og forskrifter knyttet til mat, legemidler, kosmetikk og medisinsk utstyr.

Forliket innebærer at FDA må slette en rekke innlegg fra sosiale medier, samt en artikkel som først ble lagt ut i mars 2021, der det føderale organet prøver å fremstille ivermectin som en medisin for dyr og ikke for mennesker.

Denne artikkelen må nå fjernes fra FDAs nettsider.

Ett av innleggene FDA nå må slette er en Instagram-snutt med teksten «You are not a horse. Stop it with the #ivermectin. It’s not authorized for treating #COVID».

FDA tråkket ifølge saksøkerne inn på et felt der legene har enerett, nemlig å skrive ut resepter på lovlige legemidler og gi medisinske råd til pasienter.

Mens over 20 land tok i bruk ivermectin mot covid-19 under pandemien, med statistisk signifikante, positive resultater, har ikke FDA villet godkjenne legemiddelet til dette formålet i USA.

FDA er delfinansiert med penger fra blant annet de farmasøytiske selskapene som står bak covid-19-vaksinene.

NTB videreformidlet FDAs propagandaartikkel til et norsk publikum i september 2021. Da lenket de til siden FDA nå må slette i forbindelse med at podcast-kongen Joe Rogan hadde fått korona:

Rogan sier han har blitt behandlet med en rekke medikamenter, blant dem ivermectin, som ofte brukes til å fjerne parasitter fra dyr. Det amerikanske legemiddeltilsynet FDA har bedt folk om å ikke brukte det til behandling mot covid-19, etter å ha fått inn meldinger om at folk har blitt svært syke etter å ha tatt ivermectin, som var ment til behandling av hester.

– Jeg har råd til medisiner for mennesker. Dette er latterlig, var Rogans kommentar til systempressens felles angrep på ivermectin-bruken hans. CNN insisterte på å kalle ivermectin for «ormekur for hester» (horse dewormer).

I slutten av mars 2022 kom NTB med nok en sak som satte ivermectin i et tvilsomt lys. Tittelen lød: «Stor økning i beslaget av ulovlig hestemedisin brukt mot korona»

[…] Pillene er produsert i India, Peru, Nederland og USA og brukes normalt til behandling av skabb. I mer konsentrert form brukes det for å behandle blant annet kuer og hester.

Men ivermectin er blant verdens aller mest brukte medikamenter for mennesker, og har vært i bruk i snart 40 år. Det står på Verdens helseorganisasjons liste over «essensielle medisiner». Forskerne Satoshi Ōmura og William Campbell som først utvant stoffet fra en japansk sopptype, vant Nobelprisen i medisin i 2015.

Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC), en organisasjon av leger som anbefaler blant annet ivermectin til tidlig behandling av Covid-19,  har støttet legenes søksmål.

– Vi er svært fornøyde med utfallet av forliket. Det er en seier for hver eneste lege og pasient i USA, sa Dr. Paul E. Marik, en av de tre saksøkerne og styreleder for FLCCC.

– Vi vil aldri vite hvor mange liv som ble påvirket fordi pasienter ikke ble gitt tilgang til livreddende behandling fordi legen deres bare fulgte rådene fra FDA, sier Marik i en pressemelding fra FLCCC.

I tillegg til FDA var legenes søksmål også rettet mot det amerikanske helsedepartementet ved statsråd Xavier Becerra og FDA-kommisær Robert Califf personlig. Alle de fire saksøkte partene har inngått forlik. Det er ikke opplyst hvor store pengesummer rettsforliket omfatter.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.