Mer enn 100 typer vanlige forbrukerprodukter inneholder minst ett, og ofte flere, kjemikalier som er knyttet til kreft eller reproduksjons- og utviklingsproblemer, ifølge forskning publisert tirsdag i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

Mange av kjemikaliene ble funnet i produkter for personlig pleie, inkludert neglelakk, sjampo, lotion og såpe. Rengjøringsprodukter, særlig universalrengjøringsmidler, vaskemidler og oppvaskmiddel, inneholdt også mange kjemikalier, skriver New York Times.

Den største gruppen av produkter er de som brukes på arbeidsplasser, for eksempel i fabrikker eller på byggeplasser, og omfattet lim, avfettingsmidler, smøremidler og tetningsmidler.

– Det som slo oss, var omfanget av eksponeringen, sier Kristin Knox, forsker ved Silent Spring Institute, som ledet forskningen.

– Folk kan bli eksponert for det samme kjemikaliet i en hel rekke forskjellige produkter. Noen produkter inneholder også mange forskjellige kjemikalier, la hun til.

Kurunthachalam Kannan, professor ved New York University Langone Health som studerer menneskers eksponering for giftige stoffer og ikke var involvert i studien, sa at resultatene ikke overrasket ham.

– Disse flyktige organiske forbindelsene finnes i nesten alle produkter vi bruker: forbrukerprodukter, personlig pleieprodukter, kosmetikk, sa han.

Bill Gates’ laboratorie-«kjøtt» fremstilles ved celle-replikering à la kreft

Forskerne identifiserte også 11 av kjemikaliene og 30 av produktkategoriene «som umiddelbare mål for regulatorisk begrensning eller produsentens redesign».

Omtrent to tredjedeler av produktene som inneholder giftige kjemikalier, er personlig pleie- eller rengjøringsprodukter som folk bruker hjemme.

Mange av dem ble også brukt av profesjonelle renholdere, bilmekanikere, bygningsarbeidere eller ansatte i hår- og neglesalonger, som potensielt utsettes for høyere nivåer av kjemikaliene enn gjennomsnittsforbrukeren.

Ifølge forskerne var en av de mest bekymringsfulle kjemikaliene som ble identifisert dietanolamin, eller DEA, som er klassifisert som mulig kreftfremkallende av International Agency for Research on Cancer og er forbudt å bruke i kosmetikk i Canada og EU. DEA ble oppført som ingrediens i 40 produkter i USA, blant annet såper, kremer, hårprodukter og rengjøringsmidler.

Konserveringsmiddelet formaldehyd var også øverst på listen. Det er et kjent kreftfremkallende stoff, som også er forbudt i kosmetikk i EU og ble funnet i 17 produktkategorier.

Formaldehyd har vært i fokus i flere studier som har evaluert luftkvaliteten i neglesalonger.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.