Barn og alle som planlegger å få barn bør begrense inntaket av fet fisk, hevder en gruppe norske leger og forskere.

Stikk i strid med det vi alle har fått høre fra vi var små – at det sunneste man kan spise, er fisk –, advarer nå norske forskere mot at spesielt barn spiser mye fisk.

– Faktisk bør ikke barn spise særlig mye fisk i det hele tatt, sier Merete Eggesbø, professor ved NTNU og seniorforsker på Folkehelseinstituttet (FHI), til VG.

Spesialist i barnesykdommer og i medisinsk biokjemi og overlege ved Sykehuset Innlandet, Helse Førde og Haukeland universitetssjukehus, Anne-Lise Bjørke Monsen, følger opp:

– Anbefalingene om å spise mer fisk er ikke til å forstå.

Hun sikter til norske myndigheter som vil at vi spiser mer av maten som gjør at vi får i oss mest miljøgifter, nemlig fisk.

I fjor kom de nye kostholdsrådene fra Helsemyndighetene:

«Vi spiser stadig mindre fisk, og vi må spise mer: 300–450 gram i uken, hvorav 200 gram bør være fet fisk», sa de.

– Jo mer fisk og jo mer fet fisk vi spiser, dess mer miljøgifter får vi i oss. For barna og det ufødte liv kan det være veldig skadelig, sier Bjørke Monsen.

Professor om ukjent helsefare: – Mat og drikke på boks burde vært forbudt for 25 år siden

I årevis har vi fått beskjed om å spise mer fisk, minst to ganger i uken. Hver uke sliter småbarnsforeldre over hele landet med dårlig samvittighet for at de ikke får i barna nok fet laks eller makrell i boks.

Miljøstoffene du får i deg ved å spise fisk, kan lagres i kroppen hele livet. Stoffer du fikk i deg som treåring, bærer du fortsatt med deg, hevder forskerne.

– Men i kostholdsrådene står det ingenting om at fisk er den viktigste årsaken til at vi får i oss betydelige mengder helseskadelige miljøgifter som PFAS og dioksiner, sier Bjørke Monsen.

PFAS påvirker immunforsvaret, slik at for eksempel vaksiner ikke lenger blir like effektive.

Andre miljøgifter kan øke risikoen for hjerte-kar-sykdommer og kreft, mens eksponering for dioksiner kan føre til overvekt og nedsatt fertilitet både hos kvinner og menn, skriver de norske forskerne i en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening.

– Fisk tatt ute i havet inneholder mindre gifter enn fisk i fjorder, sier forskerne.

For å unngå milgjøgiftene i fisk, anbefaler forskerne derfor følgende:

– Spise plantebasert, med vekt på matvaregrupper som korn og kornprodukter, frukt og grønnsaker, bønner, linser og erter, nøtter og frø. Kutt ned på kjøttinntaket, særlig fete og bearbeidede kjøttvarer som pølser og farsevarer, og fete meieriprodukter.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.