Fisk, egg, frukt og grønt, poteter og vann er alt vi forbinder med sunnhet og god helse. 

Men nå viser en ny rapport utarbeidet av IARC, som er underlagt Verdens Helseorganisasjon, at PFOA (Perfluoroktansyre) og PFOS (Perfluoroktansulfonat), er kreftfremkallende kjemikalier som vi får i oss via mat, skriver Nettavisen.

Selv om PFOA og PFOS nå i stor grad har blitt faset ut, fra å tidligere ha blitt brukt i svært mange produkter, så har de bestandige kjemikaliene allerede gjort sin reise ned i jordsmonnet, ut i drikkevannet og ut i elevene, innsjøene og havet – og slik har de endt opp i maten vår.

– Ny kunnskap viser at PFOA klassifiseres som kreftfremkallende for mennesker, mens PFOS klassifiseres som mulig kreftfremkallende, sier Helle Katrine Knutsen, seniorforsker, dr.philos. ved Folkehelseinstituttet.

Forskning: Alle ferdigprodukter av rødt og hvitt kjøtt er sterkt kreftfremkallende

Hun fortsetter:

– Nordmenn får i seg kjemikaliene i hovedsak fra fisk, frukt og grønt og egg, og nær alle får i seg mer PFOA og PFOS enn det som anses som helsemessig trygt.

Verst går det utover den mannlige befolkningen, da PFOA muligens kan øke risikoen for testikkelkreft og nyrekreft.

– Alt i alt tolker vi resultatene som at særlig PFOA er kreftfremkallende for mennesker og at PFOS muligens er det, sier Haug.

Testikkelkreft har økt med femti prosent de siste femti år.

Knutsen kan ikke si noe om hvilke mengder PFOA og PFOS vi må ha akkumulert i kroppen for at kjemikaliene skal utgjøre en kreftrisiko.

– Vi trenger mer forskning for å finne ut av dette, sier Knutsen.

Ifølge rapporten fra VKM er fisk(både fet og mager) denaller viktigste kilden til at vi får i oss disse kreftfremkallende kjemikaliene. Deretter følger frukt/grønnsaker/poteter, kjøtt, egg og til slutt drikkevannet vårt.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.