Lege, og leder i lege- og ernæringsforeningen mat for helsen, Tanja Kalchenko, mener nordmenn kan bytte ut kjøtt med poteter.

«Når vi sjekker den offentlige matvaretabellen.no, ser vi at potet er en næringsbombe. Sunn næringsbombe, i motsetning til kjøtt. Også de nye nordiske kostrådene oppfordrer til å spise mer poteter», skriver Kalchenko i Forskning.no.

Legen mener en potetdiett er spesielt bra for yngre kvinner.

«Spesielt for yngre kvinner er poteter en god erstatning for kjøtt. Kjøtt er en av de største kildene til miljøgifter dioksiner og BCP i norsk kosthold, den typen miljøgifter som nordmenn får i seg helseskadelig mye av, og som lagres i fettvevet og skilles ut i morsmelken», skriver hun.

Kun hver femte nordmann får i seg tilstrekkelig frukt og grønt, og mange får i seg for lite fullkorn, ifølge Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold.

Kalchenko mener man ikke behøver å spise kjøtt for å få i seg nok A-vitaminer.

«Vitamin A finnes det mer enn nok av i gulrøtter og spinat, uten å snakke om søtpotet – som også kan dyrkes i Norge, dog ikke overalt – i motsetning til vanlige, norske poteter. To gulrøtter alene vil dekke hele dagsbehovet for vitamin A. Opptaket er riktignok dårligere fra planter enn fra kjøtt, men dette er tatt i beregning ved fastsettelsen av referanseverdien – med god margin», skriver hun.

Unntaket er vitamin B12. Men dette stoffet finnes både i meieriprodukter, egg og fisk, og siden de nye referanseverdiene anbefaler kun 4 mikrogram av vitamin B12 daglig, mener Kalchenko at det blir mer enn nok av det også helt uten kjøtt.

«Erstatt derfor kjøtt med poteter! Og spis dem ikke som potetgull, men kokte eller bakte, gjerne med skinnet på, for å få mest næring», avslutter Kalchenko.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.