Helsedirektoratet foreslår på ramme alvor at det skal bli forbudt å reklamere for fy-mat: sjokolade, kaker, frokostblandinger, kjeks, is og alt som folk koser seg med. Barn er for tykke og vil de ikke slutte skal de tvinges.

For en tid tilbake foreslo en statsråd å forby kinderegg. Det ble prompte skutt ned av regjeringen. Nå foreslår man like godt å forby reklame for all usunn mat.

Det er ikke 1. april-spøk.

«Helsedirektoratet mener at regulering av markedsføringen rettet mot barn og unge av usunn mat og drikke er et svært viktig tiltak i arbeidet med å motvirke usunne kostvaner og usunn vektutvikling, og derigjennom beskytte barn og unges helse bedre. Helsedirektoratet støtter forslaget om ny forskriftsregulering».

Listen er omfattende.

Snacks, brus, is, sjokolade, kjeks, pastiller og tyggegummi med sukker, søte frokostblandinger, kaker, desserter, søte yoghurter, søte safter og søte melkedrikker.

Helseminister Jonas Gahr Støre stiller seg 100 % bak forbudslinjen, skal man tro VG.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) går rett inn i godteriskåla i stua til folk og sier at mange nordmenn må beskyttes – mot seg selv.

Støre varsler kamp mot overvekt og fedme i Norge:

– Jeg mener helsemyndighetene har et ansvar for å beskytte folk mot farlige stoffer. Når hver femte 8-åring i Norge lider av overvekt, står vi overfor et stort samfunnsproblem som vi må gjøre noe med, sier Støre til VG.

Med farlige stoffer mener han røyk og alkohol – og sukker, salt og fet mat.

– Reklameforbud for alkohol og røyk har fått en generell aksept i stadig flere land. Når vi ser på fedmeproblemene og andre helseproblemer knyttet til kosthold tror jeg at sukker, salt og fett krever vår oppmerksomhet, fordi for stort og ensidig forbruk skaper store helseproblemer, sier han.

Det er vanskelig å ta forslaget alvorlig. Det er vanskelig å tenke seg at det vil bli vedtatt. Men det sier mye om mentaliteten til helseministeren og byråkratiet: folk er umælende dyr. Vil de ikke så skal de.

Det ligger en nedlatenhet og forakt for folks rett til selvbestemmelse som nesten ikke er til å tro. Gahr Støre har tidligere demonstrert sin overlegenhet på det diplomatiske felt. Der glimtet den autoritære siden til. Men kanskje den bare gjaldt de rette meninger?

Men nei, den gjelder også kroppen hva vi putter i oss og drikker.

Dette kalles vanligvis en totalitære tankegang.

Forskere er opptatt av ekstremisme for tiden. Her popper totalitære forslag opp midt i regjeringen.

Kan forby reklamer for usunn mat