Den nordiske kostholdsrapporten (NNR2023) som anbefaler at vi ikke bør spise mer enn 350 gram rødt kjøtt i uka, får kraftig motbør fra eksperthold.

Nå går nemlig en senior ernæringsrådgiver i MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt) kraftig ut mot rådene, skriver Forskersonen.

– NNRs arbeid med anbefalingen for rødt kjøtt har store metodiske svakheter, mener Eilin Lundekvam By.

Bakgrunnen er en uavhengig gjennomgang av NNR-rapporten utført av forskerne Pouzou og Zagmutt ved EpiX Analytics. MatPrat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt har finansiert gjennomgangen, men har ikke vært involvert i arbeidet eller konklusjonene.

– Et av de mest påfallende funnene til Pouzou og Zagmutt er at NNR baserer seg på forskning som ikke tydelig skiller mellom bearbeidet rødt kjøtt og rent rødt kjøtt, sier By, som utdyper:

– Grovt forklart: Pølser er ofte fetere og tilsatt en del salt, mens biff og filet generelt er magre og uten salt. I tillegg til næringsinnhold, spiller det en rolle for helsa hvordan vi setter sammen måltider. Typisk pølsetilbehør er fint brød og ketchup som eneste «grønnsak».

Nettavisens Gunnar Stavrum hevder rødt kjøtt er helsefarlig

Hun mener NNR har gjort et slett arbeid som er direkte misvisende.

– Når NNR har brukt forskning som ikke skiller på om folk har spist bearbeidet eller rent rødt kjøtt, blir det en misvisende konklusjon om kjøttets helseeffekt. Det blir som å ikke skille mellom loff og grovbrød når man skal studere helseeffekten av kornprodukter, sier hun.

Flere norske fagfolk har også stilt kritiske spørsmål ved NNRs maksanbefaling, og internasjonale forskergrupper, av tilsvarende størrelse og rang som NNR-komitéen, mener kunnskapsgrunnlaget er svakt og usikkert.

Rødt kjøtt er en viktig kilde til næringsstoffer som det er lite eller ingenting av i plantematvarer, som proteiner av høy kvalitet, vitamin B12, sink og jern. Og det mangler solid vitenskapelig belegg for å anbefale et restriktivt inntak.

By mener at man trygt kan spise rødt kjøtt, og det med god samvittighet.

 

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!”

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.