Statsminister Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under debatt på Stortinget i januar 2020. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tar overfor VG til orde for å stoppe Norges overføringer til Polen etter at polske myndigheter har stoppet salg av håndsprit til Norge.

– Poenget er at vi gir i overkant av 100 millioner kroner til Polen hver eneste måned. Den største mottakeren av EØS-midler fra Norge er Polen. Begrunnelsen for det er markedstilgang. Når markedstilgangen blir tatt bort, så bør den norske regjeringen si til Polen at da stopper vi de pengene. Og så bruker vi heller de pengene til øke produksjonskapasiteten på Arcus eller andre aktører som kan produsere håndsprit i Norge, sier han til VG.

Slagsvold Vedum har forståelse for at Polen ønsker å prioritere sitt eget land.

– Jo, ethvert land vil sikre sin egen befolkning. Det har jeg forståelse for. Og det viser nettopp hvor sårbare vi er når vi i Norge for eksempel ikke har et eget medisinaldepot, som er stoppet på grunn av EU-regler. At vi ikke har et eget beredskapslager når det gjelder grunnleggende matvarer, det er det regjeringen selv som har ønsket. I den situasjonen vi nå står i, bør Norge si at vi vil bruke disse ressursene på å bygge ut egen kapasitet. Vi betaler også mer til Polen i forhold til folketall enn de andre EØS-landene, noe regjeringen selv gikk inn for, sier han.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.