Sakset/Fra hofta

Stor etterspørsel etter antibac og annet smittevernsustyr den siste måneden. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

NRK, som spiller på lag med EU, er ute med anklager mot Polen som vil beholde håndsprit til sin egen befolkning. Norge har selv flere spritprodusenter som kan levere antibac, og har tilbudt det til myndighetene. Hvorfor må vi ta anticbac fra polakkene? Kan vi ikke respektere at de også er i en krisesituasjon?

Arcus har allerede satt igang produksjon av håndsprit, og fortalte at de har stor kapasitet. Det skrev Dagbladet for en uke siden.

Utgangspunktet for NRKs tendesiøse reportasje med tittelen Polen konfiskerer håndsprit til Norge, er at polske myndigheter vil beholde egenprodusert håndsprit i Polen. Kanskje forståelig i disse krisetider?

Hånda i været den som ville sitte rolig nå og se på at trailere med tonnevis av håndsprit ruller mot Svinesund? Ville Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ha gjort det? Han kommer vi tilbake til. Men først NRK og den indignerte fabrikkeieren som taper penger.

Den som fronter saken som intervjuobjekt i NRK, er den norske fabrikkeieren Arne Haukland, som eier halvparten av selskapet Norenco Polska, i Lublin sørøst i Polen. Hans selskap har i en årrekke solgt desinfeksjonsmidler til Norge, Polen og Sverige fra Polen.

– Det er alvorlig at vi ikke får levert til Norge. Det er folk som trenger det her, sier Arne Haukland til NRK.

For i Polen trenger de ikke desinfeksjonsmidler? Produsert i eget land.

På grunn av koronapandemien har etterspørselen etter håndsprit vært stor, og selskapet i Polen som Haukland er medeier i, har trappet opp produksjonen.

Det sier seg selv at det er gode tider for den som produserer en etterspurt vare.

Fabrikkeieren hadde gjort seg klar til å kjøre trailere fulle av desinfeksjonsmidler fra Polen til Norge i slutten av forrige uke. Men polske myndigheter har fra begynnelsen av mars vedtatt en ny beredskapslov på grunn av koronautbruddet, og det innebærer blant annet regler om tiltak for å bekjempe smitte.

Med bakgrunn i dette vil de ikke sende ut desinfeksjonsmidler fra eget land nå, men kjøpe det fra nevnte fabrikk.

Dette gjør Polen til bad guys i statskanalen. NRK henter inn en advokat som sier at Polen bryter EØS-avtalen og at «Polen er en versting» i EU-sammenheng.

Er det så ille at Polen vil sette polske liv først, når det kommer til beredskap og smittevernutstyr?

Flere norske bedrifter har meldt til myndighetene at de kan produsere håndsprit. Hvorfor ikke takke ja til det tilbudet? Det viser seg at antibac ikke er så vanskelig å produsere for bedrifter som besitter råvaren sprit og produksjonsutstyr.

Arcus, som er landets største spritprodusent, kastet seg fort rundt i krisesituasjonen i forbindelse med covid-19, og tilbød seg å levere sprit til desinfeksjon i denne tiden med mangel.

Dagbladet skriver:

– Vi vil nå produsere håndsprit. Det er slett ikke et produkt vi har laget tidligere, men vi har mulighet til å lage dette på våre anlegg, sier Per Bjørkum, kommunikasjonsdirektør i Arcus.

Det kan være snakk om hele 15-20.000 liter på relativt kort tid. Arcus leverer spriten i 25 liters kanner og kun til godkjente institusjoner som helsevesen, brann og politi.

– Vi gjør dette nå fordi vi ser at vi kan være med på å avhjelpe i den krevende situasjonen vi nå er i, sier Bjørkum i Arcus, som til vanlig lager akevitt, gin og vodka og er dessuten Norges største importør av vin.

Ikke bare Arcus – men flere norske spritprodusenter tilbyr Norge antibac.

Brennevinsprodusenten K.G. Puntervold i Grimstad i Agder la om produksjonen på rekordtid i helgen, meldte NRK Sørlandet den 23. mars. Nå er gin- og akevittproduksjonen byttet ut med produksjon av desinfeksjonsmiddel.

I første omgang lager de 5.000 liter håndsprit på småflasker, som til vanlig fylles med gin som serveres på flyreiser.

– Nå fyller vi på spesiallaget sprit som ikke kan drikkes, men brukes til å desinfisere, forteller daglig leder Fabian Widmer hos K.G. Puntervold, til NRK Sørlandet.

Anolytech Norge, i Høyanger, er en bedrift som også har tilbudt seg å hjelpe norske myndigheter i en krisesituasjon. Til vanlig produserer de maskiner med et stoff som desinfiserer vann. Dette firmaet vil attpåtil i utgangspunktet gi bort desinfeksjonsmiddelet gratis. Det er laget helt uten sprit, melder NRK Sørlandet.

Etter én ukes produksjon står 12.000 liter klar til å blandes ut. Initiativet kom fra styreleder i Anolytech Norge Jon Bolstad, som også har vært administrerende direktør i Helse Førde.

Det fins også flere spritprodusenter i Norge som er klar til å levere om myndighetene ber om det.

Hvorfor skal vi insistere på at polakkene skal sende sin antibac ut av landet når de trenger den selv? Når vi beviselig har norske bedrifter som har kapasitet og evne til å hive seg raskt rundt å produsere håndsprit til egen befolkning?

NRK derimot passer på å vinkle saken mot kritikk mot polske myndigheter og på lag med EU, som selvfølgelig ikke ser blidt på at hver enkelt nasjon tar vare på seg selv. NRK fokuserer på at Polen «trolig» bryter EØS-avtalen. De henter inn en jurist for å spre denne informasjonen.

Polen bryter trolig EØS-avtalen ved å nekte eksport av håndspriten, mener advokat Dag Sørlie Lund hos advokatfirmaet Hjort.

– EØS-avtalen og EU-retten har forbud mot den type eksportrestriksjoner. Polen er et EU- og EØS-land og må følge reglene som gjelder, sier Lund til NRK.

Det finnes imidlertid unntak. Et land kan for eksempel begrunne et eksportforbud med at det er nødvendig for folkehelsen, medgir advokaten.

NRK gir seg ikke med dette. Neste kapittel- overskrift er «Polen er versting», og advokaten får denge videre løs på Polen.

Advokat Dag Sørlie Lund påpeker at forholdet mellom Polen og EU-kommisjonen nærmest er på bristepunktet.

– De har gått i helt feil retning i EU de siste årene og blitt en versting nærmest. Så det at akkurat de innfører dette forbudet er dessverre ikke så overraskende.

Her har du altså «nøytrale» NRK, som formidler «objektive» nyheter.

Polen har nok likevel sitt på det tørre. De innførte en ny lov om beredskap i begynnelsen av mars, i forbindelse med koronavirusets ankomst.

Lund tror ikke Norenco som selskap kan gjøre så mye med eksportforbudet fra Polen nå, men at det kan være et grunnlag for erstatningskrav senere.

Med base i EØS-regelverket da skulle vi mene.

Så får VG Slagsvold Vedum på banen til å si at han ønsker at Norge skal trekke milliardstøtten til Polen som Norge gir gjennom EØS, når vi ikke får håndsprit. Her retter Sp-lederen baker for smed.

Han som EU-motstander burde vite bedre. Det er altså Norge selv som har inngått den tåpelige avtalen med Brussel om å strø milliarder rundt om i diverse land. Et av disse er Polen.

Det Slagsvold Vedum gjør med sin uttalelse i VG, er som den rike gutten som gir bort en dyr leke til bursdag, og så finner han etterpå ut at mottakeren ikke gir ham like fin gave tilbake, og da vil han ta tilbake den han selv ga bort.

Hvis Sp skal ha noen troverdighet, må de adressere problemet i Brussel og gå inn for å skrote EØS-avtalen, som tydeligvis ikke fungerer som forventet. Koronasituasjonen har vist oss tydelig at EU og EØS ikke er annet enn et pengesluk for oss, og at når det virkelig gjelder, så tenker hvert land på sitt eget folk først.

Vi har hele tiden vært flinkest i klassen til å akseptere alle EUs pålegg uten å mukke. Betalt og sett glade ut for å spise kirsebær i Brussel. Vi har til og med akseptert å legge ned vårt eget medisinaldepot. Finner og polakker er ikke så naive og godtroende som den norske regjering og Storting, som bare gir og gir, og blir forundret den dagen vi ikke får tilbake. EU er business, ikke søndagsskole.

Det blir også naivt når Slagsvold Vedum mener at markedstilgang er det vi betaler for med EØS-midlene. Markedstilgang vil vi få med en handelsavtale. Men den dagen hvert land trenger sin egen medisin og mat, så er det logisk at de ikke er interessert i å sende den ut av landet.

Vi kan ikke klandre Polen for at de setter sin egen befolkning først nå. Vi kan heller klandre oss selv for å ha gått inn på ensidige avtaler, hvor vi som den rike gutten i klassen har latt oss manipulere av EU til å gi milliarder til mange EØS-land for å «bygge dem opp».

Nå er det på tide at vi bretter opp ermene og ordner opp i eget hus. Både når det gjelder avtaler med andre land og egen beredskap og sjølforsyning. Det hadde kledd Sp-lederen bedre å ta et oppgjør med Brussel, som står bak EØS-avtalen, istedenfor å gå løs på naboen Polen.

Under krigen, da det også var krise og mangel på ulike varer, ble folk kreative og fant egne løsninger. Håndsprit kan man faktisk også lage selv på kjøkkenet. Kanskje vi ikke er så avhengige av tonnevis fra Kina? Her er det en kjemilærer som kommer med oppskriften, melder NRK Rogaland. Slett ikke så vanskelig. Litt sprit og vann, og eventuelt tilsette noe som gjør at hendene ikke tørker ut. På tide vi stikker fingeren i jorda, og ser at vi klarer å ordne opp litt selv.

Kanskje vi skulle ha gjort som våre foreldre og besteforeldre, som bygde opp beredskapslagre etter krigen istedenfor å avvikle dem. Vi ser det nå at det hadde vært en fordel å ha beredskapslagre for håndsprit, masker, hansker og nødvendige medisiner og respiratorer før vi ble truffet midtskips av en krise. Og vi ser også at en de produksjon enkelt kan foregå i vårt eget land.

Før vi begynte å importere alt i tonnevis fra andre siden av jordkloden, i samarbeid med EU, og i tråd med deres stordriftpolitikk hadde vi en bra beredskap. Hvis miljø er et argument for regjeringen, så er det også opplagt at sprit produsert og brukt i Norge er mest kortreist og miljøvennlig.

Som noen med et litt humoristisk blikk på situasjonen sa det: «Nå kan myndighetene angre på at de lot lensmennene beslaglegge alle antibac-apparatene.»

Les også:

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Les også

Les også