Nytt

Kyr på sæterbeite er en idyll som blir sjeldnere og sjeldnere å se. Foto: Geir Furuseth

Forskning på kjøtt, kjønn og kultur og det norske folks kjøttvaner skal hjelpe til med å gjøre verden mer klimavennlig og bærekraftig. Forskningsrådet har gitt 15 millioner kroner til prosjektet med utspring på NTNU.

– En reduksjon av kjøttkonsumet i vesten er helt avgjørende for at vi skal kunne sikre matsikkerheten, møte klimautfordringene og forbedrer helsen til folk globalt, sier leder for prosjektet Sophia Efstathiou til NTNU Nyheter.

Postdoktor Sophia Efstathiou skal lede forskningsprosjektet. Foto: NTNU

Prosjektet heter «MEATigation: Towards sustainable meat use in Norwegian food practices for climate mitigation» («Mot bærekraftig kjøttbruk i norsk matpraksis for klimaforbedring»).

Sammen med ti andre forskere innen samfunnsvitenskap, humaniora og kunstjobb, og åtte industripartnere skal postdoktor Sophia Efstathiou prøve å finne ut hvordan endring i matproduksjonen kan hjelpe Norge med å få til det grønne skiftet.

– Nesten ikke til å tro

Det er nesten ikke til å tro at vi fikk slik gjennomslag. Jeg visste at prosjektet var bra, men våget ikke å tro at vi ville lykkes så godt. Dette er et drømmeprosjekt for meg, sier en glad prosjektleder Sophia Efstathiou til Universitetsavisa.

Hun er postdoktor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU.

– Hva skjer for eksempel med den sosiale betydning av grilling om vi tar bort kjøtt og erstatter det med andre ting? Kjønn og ideen om maskulinitet og femininitet er også av betydning når det kommer til kjøttkonsum viser forskning, sier Efstathiou.

De skal se på matkultur og samle data i to store norske byer (Trondheim og Oslo) og to store landbruksområder (Hedmark og Trøndelag). I Trøndelag inkludere studien også sørsamiske husholdninger.

– Den kulturelle betydningen av kjøtt er nok annerledes i de samiske husholdningen, sier Efstathiou.

Forskerne skal også få husholdninger til prøve kjøttfrie dietter og en diett som forskerne skal utvikle med kjøtt. Den lages basert på historiske kilder og kalles «spis om besteforeldrene dine».

Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, Universitetet i Oslo, Wageningen University, Leeds University, Maastricht University, Southampton University og LSE. Industripartnerne er MENY, Grønne Folk, Myrvangen Gård, Brattlia Økogård, Snerting Ranch, Stammen Café,  Folkekjøkken, Ducky, bioartists Cathrine Kramer and Zackery Denfeld og pop gruppa Chicks on Speed.

Ideen til prosjektet ble til under en workshop arrangert av NTNU Bærekraft, opplyses det fra NTNU.

  • https://www.ntnu.no/nyheter/hvordan-kan-norges-kjottforbruk-bli-mer-baerekraftig/
  • https://www.universitetsavisa.no/forskning/2020/01/07/Hun-skal-forske-p%C3%A5-kj%C3%B8tt-kj%C3%B8nn-og-kultur-20762789.ece

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!