Et norsk F-35-fly på Ørland hovedflystasjon, med et F-16 i bakgrunnen. Foto: Ned Alley / NTB

USAs luftforsvar setter sine F-35-fly på bakken grunnet tekniske problemer. Norges luftforsvar følger situasjonen, men lar F-35-flyene fly som før.

NTB melder at det er mulige problemer med utskytingssetene som gjør at USAs luftforsvar setter sine fly på bakken. Dette er opplyst fra USAs luftforsvarskommando.

– Vi er kjent med problemstillingen og beslutningen om at amerikanske F-35-fly er satt på bakken. Våre F-35 flyr som normalt. Vi følger likevel situasjonen fortløpende og vil gjøre eventuelle justeringer dersom det endrer seg, sier kommunikasjonssjef Stine Gaasland i Luftforsvaret til NTB.

Det er ikke opplyst hva pilotene som skal fly disse maskinene som normalt, mener om at de i en nødssituasjon kanskje ikke kan skyte seg ut.

Vil inspisere alle fly

USAs luftforsvar opplyser at de 19. juli besluttet å inspisere alle utskytningssetene innen 90 dager.

– For å være på den sikre siden ble alle våre fly satt på bakken i dag for å få fortgang i inspeksjonsprosessen. Basert på data fra inspeksjonene, vil vi ta en avgjørelse om vi skal gjenoppta operasjonene, sier Alexi Worley, pressetalsperson i USAs luftforsvarskommando, til NTB.

Det er ikke kjent om resten av USAs forsvar også setter sine F-35-fly på bakken.

Norge vil på sikt få inntil 52 F-35-fly. Prosessen fram til å velge F-16-flyenes erstatter var omstridt. Det sto til slutt mellom de amerikanske F-35-flyene og svenske JAS Gripen-fly, og den rødgrønne regjeringen valgte i 2008 å kjøpe de amerikanske flyene.

F-16 ble pensjonert i januar

De første F-35-flyene kom til Norge i november 2017. Høsten 2019 startet flyene gradvis å ta over oppgavene til F-16-flyene. F-35-flåten skal etter planen være fullt operativ fra 2025.

F-16-flyene til Forsvaret er tatt ut av drift. Siste flyging ble gjennomført i januar i år. Da tok F-35-flyene over beredskapen for det norske luftrommet.

– Det har vært en vellykket innføring av det nye kampflyet så langt, takket være mange dedikerte og dyktige mennesker i Luftforsvaret og blant våre samarbeidspartnere, sa sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, da.

Det har til dels vært store diskusjoner og kontroverser rundt det norske valget av dette flyet. Så sent som sist vinter oppsto det en debatt om hvorfor Norge betaler mer for disse flyene enn Finland. Finnene bestemte nylig at også de går for F -35 til sitt luftforsvar.

Danmark på sin side har bestemt seg for å beholde sine fortsatt brukbare F-16-fly, som et supplement til de nye F-35-flynene. Akkurat den beslutningen vil mange mene ser nokså fornuftig ut i lys av disse nye problemene med F-35.

Saken er oppdatert per kl. 19.17.

Les også:

Vil ha en ekstra kapasitet mot Russland: Danmark beholder F-16-flyene inntil videre

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.