Norske F-16 i hangar. Foto: Henrik Skolt / NTB

Flere medier erfarer at Norge donerer F-16-fly til Ukraina. Torsdag er Jonas Gahr Støre i Ukraina, og markerer landets uavhengighetsdag.

Begge  mediene opplyser at de har dette bekreftet fra flere uavhengige kilder. TV 2 meldte først om nyheten.

NRK skriver at etter det de forstår, så er den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget informert om dette.

Også Aftenposten skriver at de får bekreftet av en kilde at Norge gir F-16-fly til Ukraina.

NTB melder også om saken.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i Ukraina torsdag, i forbindelse med markeringen av landets uavhengighetsdag. Her er også politikere fra en rekke andre land.

Regjeringen har lenge sagt at de vurderer å sende F-16-fly til Ukraina. Det har vært uklart hvor mange, om i det hele tatt noen, slike fly Norge har å sende. Det skal allerede vært inngått avtale med Romania om å selge et antall fly dit.

Detaljer rundt antall fly er foreløpig ikke kjent.

Det er tidligere opplyst at de norske F-16-fylene skal være i god stand, i og med at mange av dem inntil relativt nylig har vært i operativ tjeneste i Luftforsvaret.

De har vært gjenstand for omfattende vedlikehold og oppgraderinger siden denne flytypen først kom til Norge på 1970-tallet.

I forrige uke kunngjorde Nederland og Danmark at de vil donere F-16-fly, i forbindelse med at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte landene.

Danmark har sagt at de vil gi 19 fly, mens Nederland så langt ikke har sagt hvor mange fly de vil gi. Det ahr dog vært antydet at det for Nederlands vedkommende kan være snakk om et antall over 40.

Les også:  

USA vil godkjenne F-16-fly til Ukraina: – Positive signaler, sier Støre

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.