Her er prinsesse Ingrid Alexandra på besøk ved Luftforsvarets base i Bodø, og får være med i et F-16. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB

Danmark utsetter utfasingen og salget av sine F-16-fly, som følge av krigen i Ukraina. Dette vil være en ekstra ressurs i tillegg til de nye F-35-flyene som er i ferd med å komme på plass

NTB-Ritzau skriver om saken, og refererer til en pressemelding fra det danske forsvarsdepartementet. Der sies det at det  vil det være vesentlige operative og sikkerhetspolitiske risikoer ved å selge flyene nå.

– Putins overgrep mot Ukraina har forandret Europa og de truslene vi står overfor. Danmark tar et stort ansvar for fred og sikkerhet i kampen mot Putins trusler, sier forsvarsminister Morten Bødskov i pressemeldingen.

Danmarks forsvarssjef Flemming Lentfer anbefaler å beholde flyene fram til 2027. Det vil koste 1,1 milliarder danske kroner å beholde flyene så lenge.

F-16-flyene skulle utfases da de er gamle og slitte, men fortsatt operative. Landet har, som Norge, både piloter, vedlikeholdsekspertise og annen infrastruktur som etter mange år er godt innkjørt på nettopp F-16. Derfor vil disse flyene kunne være en del av dansk luftforsvar en stund til.

Det danske forsvarsdepartementet lover at den forsinkede utfasingen ikke vil påvirke innfasingen av de nye F-35-flyene, som ventes å lande i Danmark neste år. Dermed vil landet ha en luftforsvarskapasitet godt utover hva man opprinnelig hadde planlagt.

Det er ikke kjent at foreligger tilsvarende planer  for Norges luftforsvar. Kun en del av de bestilte F-35-flyene er per dags dato operative, og det gjenstår også mye før en fullt utdannet og komplett bemanning av piloter er på plass.

Det er opplyst at F-16-flyene er benyttet av det norske luftforsvaret for siste gang, og Norge arbeider nå for å selge disse maskinene til andre land.

Les også: 

Finsk avis: Også Finlands forsvar velger F-35

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.