SAS-fly på Oslo lufthavn. Foto: Annika Byrde / NTB

Det ble først opplyst at pilotene i SAS og ledelsen i selskapet var enige om en ny overenskomst, og pilotstreiken kunne avblåses. Nå avvises dette fra SAS.  (Saken er oppdatert.)

NTB og en rekke andre medier meldte at streiken omsider ser ut til å være over, etter at det i lang tid stort sett har vært meldt «intet nytt» i denne konflikten.

Enigheten ble bekreftet av leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, overfor Børsen.

Han er ikke fornøyd med utfallet for pilotenes del:

– Dette er en tragedie for pilotene, rent avtalemessig. Men det er godt at vi er ferdige og at vi får flyene opp i luften igjen, sier han.

Overfor NRK sier leder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund at avtalen innebærer at 450 permitterte får jobben tilbake. NRK får opplyst at varigheten på avtalen blir fem år. I denne perioden kan ikke pilotene gå ut i streik eller reforhandle avtalen. I Norge er det vanlig at en tariffavtale har en varighet på to år.

Det var danske TV 2 som først erfarte at det er enighet om en avtale. Også danske DR og NRK har senere erfart det samme. Overfor Dagens Næringsliv avviser imidlertid SAS at det er signert en avtale mellom partene.

Pilotstreiken i SAS er inne i sitt 15. døgn. Flere tusen avganger er blitt innstilt, og mange passasjerer har fått reiser og ferier spolert.

900 piloter har deltatt i streiken. De mener selskapet har forsøkt å omgå sine forpliktelser til å hente tilbake oppsagte piloter igjen etter pandemien, når de i stedet er blitt tilbudt jobb i datterselskaper.

SAS har på sin side avvist dette og mener selskapet forholder seg til alle inngåtte avtaler.

Oppdatering kl. 21.50:

Fra SAS sendte litt før kl. 22 mandag t en pressemelding om at det likevel IKKE skal være oppnådd noen endelig avtale, til tross for at blant styreleder i SAS, Carsten Dilling bekrefter til den svenske avisen Dagens Industri at de HAR landet en avtale.

– Vi har en avtale, og nå skal vi bare få de siste underskriftene på plass, sier Dilling til den svenske avisen Dagens Industri.

Document følger saken, og avventer nye pressemeldinger om avtale inngått/ikke inngått.

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.