Stadig flere SAS-avganger kanselleres som følge av streiken. Foto: Erik Johansen / NTB

Riksmekleren har foreløpig ingen planer om å ta kontakt med partene i SAS-streiken, opplyser Riksmeklerens kontor. Man mener det foreløpig ikke er noen løsning i sikte i denne konflikten.

SAS-streiken ser ikke ut til å gå mot noen løsning med det første. Partene står langt fra hverandre, og det anses nå ikke hensiktsmessig å avholde flere meklingsmøter, slik situasjonen er.

– Det er ingen grunn til at det skal skje per nå, opplyser Riksmeklerens kontor til NTB.

En slik konklusjon fra meklernes side oppfattes normalt som et signal om at en konflikt er fullstendig fastlåst, og det det i øyeblikket ikke finnes noe i saken man kan bearbeide for å komme frem til en løsning:

– Generelt når det er streik er det kontakt mellom mekler og partene og det jobbes på bakrommet. Hvis partene i SAS nærmer seg en løsning kan det være de tar kontakt, men det ser helt låst ut nå, sier de videre.

De legger til at dersom det blir nye runder hos Riksmekleren, blir det antakeligvis i Stockholm, men at det kan hende den norske Riksmekleren blir med.

Riksmekleren har til oppgave å mekle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet, det vil si tvister om opprettelse eller revisjon av tariffavtaler.

Den norske Riksmekleren Mats Wilhelm Ruland var til stede under meklingen i Stockholm som ble brutt mandag. Da gikk 900 SAS-piloter ut i streik fordi partene er uenige om hvordan ansettelsesforholdene i SAS skal være.

Selskapet sliter tungt økonomisk, og ønsker seg blant annet en mer internasjonal, eller globalisert, måte å organisere sitt personell på. Det skal kunne forbedre kostnadsstrukturen.

SAS har i denne forbindelse opprettet to nye bemanningsselskap i kjølvannet av pandemien.

Men en slik organisering vil ikke la seg forene med de nordiske arbeidsbetingelser alle de nåværende piloter og andre ansatte i SAS har.

Det har også vært strid knyttet til alle de piloter som ble sagt opp under pandemien, og som da skal ha fått løfte om gjenansettelse når pandemiene er over. Disse har opplevd at selskapet har brutt sitt løfte i så måte.

Streiken blant pilotene har ført til omfattende permitteringer også blant annet personell i SAS.

Konflikten rammer nå tusenvis av reisende som har bestilt ferieturer i inn- og utland.

NTB-Amalie Vadla og Oda Ertesvåg melder fredag formiddag at SAS nå sender tomme fly til ulike destinasjoner, for å hente hjem strandede passasjerer.

De første flyene som skal frakte hjem strandede reisende, tar av fredag, opplyser de norske SAS-flygernes leder Roger Klokset.

– De flyr tomme fly ned for å hente passasjerer på destinasjoner det er vanskelig å finne alternativ transport hjem, sier Klokset til NTB.

Han sier at det hovedsakelig dreier seg om fly til ulike destinasjoner i Hellas. Ni av flyene skal frakte passasjerer til Norge, hvorav de fleste lander på Oslo lufthavn.

Lørdag vil det nok gå enda flere flygninger, sier Klokset.

– I dag kan vi fly 18 fly, der vi flyr tomme fly og tar hjem reisende. I helgen flyr vi til sammen 80 fly, ca. 50 på lørdag og 30 på søndag. Det gjelder for hele Skandinavia, ikke bare Norge, opplyser pressesjef Tonje Sund i SAS til NTB.

Siden streiken startet mandag har 752 flygninger til og fra Norge blitt kansellert.

 

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.