Polens president Andrzej Duda. Foto:  AP Photo/Mindaugas Kulbis, File

Polen kjøper luftvernraketter og utstyr for 4 milliarder pund fra den britiske delen av forsvarsleverandøren MBDA.

Etter Russlands angrep på Ukraina har Polen for alvor satset på å styrke sitt eget militære forsvar.

Polakkene har sett hva det kan innebære å være nabo med Russland, og deres svar er å bygge seg opp til å bli en av Europas desidert sterkeste militærmakter.

President Andrzej Duda har sagt at at Polen i 2024 skal bruke over 4 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Dette er mer enn det dobbelte av Natos mål om at alliansens medlemmer skal bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar.

Norge sliter i dag med å nærme seg nettopp minimumsmålet på 2 prosent. Der norske politikere prater, handler polakkene, enda Polen ikke har noe gigantisk oljefond å ta av for å finansiere forsvarsutviklingen.

Det nye, britiske våpensystemet skal ifølge NTB-Reuters inngå i Polens luftvernprogram og skal kunne skyte raketter mot jagerfly og krysserraketter fra over 40 kilometers avstand.

Nettopp mangel på moderne, avansert luftvern har vært et stort problem for nabolandet Ukraina i forsvaret mot Russland.

Samtidig har man sett at der ukrainerne har fått på plass slikt utstyr fra Vesten, gjør det en stor forskjell.

Eksempelvis kan det amerikanske Patriot-systemet skyte ned det meste av russiske trusler i luften, både fly og raketter, til og med de hypersoniske (og svært kostbare) Kinzahl-rakettene.

Ukraina har foreløpig kun to til fire Patriot-systemer operative, rundt de store byene. Flere skal være på vei.

Avtalen om leveransen av britiske luftforsvarsystemer ble kunngjort av det britiske forsvarsdepartementet, som sier partnerskapet vil styrke Polens luftforsvar og bidra til Europas sikkerhet under Russlands krig mot Ukraina.

Det er ett av mange polske opprustningsprosjekter man håper og tror vil avskrekke Russland fra å se mot Polen for fremtidige «militære spesialoperasjoner». Også på sektorer som artilleri og stridsvogner er det gjort betydelige  investeringer.

Nylig ble det også kjent at Polen kjøper moderne rakettartilleri for hele 22 milliarder dollar fra Sør-Korea.

I Polen har man rett og slett svært få illusjoner om russernes mål og hensikter, en holdning man for øvrig deler med finnene og med de baltiske folkene. Det alle disse har til felles, er at de historisk sett kjenner russerne bedre enn de fleste.

Naivitet vis a vis naboen i øst preger i liten grad polsk mentalitet per i dag.

Ifølge britiske myndigheter inngår man nå den største kommersielle avtalen noensinne mellom Storbritannia og Polen.

– Dette er et nytt og viktig skritt videre i de historiske forsvarsforbindelsene med Polen, sier forsvarsminister Grant Shapps.

Det er ikke skissert noen konkret tidsplan for levering. Men andre avtaler som er inngått med andre land og leverandører, vet man at Polen er utålmodige. De vil ha utstyret på plass så snart som overhodet mulig.

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.