Det modulbaserte bakke til luft luftvernsystemet NASAMS, ved Evenes flystasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen bestiller ytterligere ti utskytningsenheter og fire ildledelsessentraler av luftforsvarssystemet Nasams fra Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Dette kommer i tillegg til det utstyret som allerede er donert til Ukraina. Investeringen er på 3,45 milliarder kroner.

NTB melder om saken.

Norske myndigheter er i senere tid blitt kritisert for å neglisjere luftvern til eget land. Norge kan knapt beskytte sitt luftrom i det hele tatt, det er bare nok luftvern til å beskytte en flyplass eller to, samt noe nærforsvar av visse militære avdelinger.

Samlet sett er det altfor lite, sett opp mot de behovene krigen i Ukraina viser at det er for nettopp moderne luftvern.

I den krigen er byer og militære avdelinger under et nokså konstant bombardement fra både droner og raketter.

Det benyttes også supersoniske raketter, som stort sett bare kan skytes ned av de mest avanserte formene for luftvern, som Partiot-missiler. Norge har ikke noe luftvern av denne typen overhodet.

Nå melder regjeringen at den omsider har innsett behovene. Totalt vil det derfor nå brukes 15,95 milliarder kroner på luftvern.

Det som hittil er brukt til luftvern, regnes som «småpenger».  Se også artikkel under.

Men den nye bevilgningen inkluderer det som avgis til Ukraina, og mange vil mene at dette dermed på langt nær er nok for å sikre egen nasjon.

Det opplyses heller ikke hvorvidt det nye utstyret vil ha kapasiteter mot supersoniske, slik Patriot-systemet har.

Regjeringen legger vekt på Ukraina i sin pressemelding. Det er ikke unaturlig, siden det er der det i øyeblikket kriges.

Men samtidig er utålmodigheten blant mange stor med hensyn til luftvern for Norge.

– Norge skal støtte Ukraina så lenge det er nødvendig. Samtidig skal vi bygge opp vår egen forsvarsevne ytterligere, heter det i en pressemelding fra regjeringen fredag.

– Sammen med våre allierte gjør vi det vi kan for å bidra hvor behovene er størst. Luftvern har vært og er fortsatt svært etterspurte. Ukrainas forsvarskamp er også en kamp for vår felles trygghet, demokratiske retter og verdier, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– De russiske missil- og droneangrepene er omfattende og brutale, så luftvern er helt avgjørende for Ukraina, istemmer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han understreker samtidig at Norge må skaffe luftvern til eget forsvar så raskt som mulig. En del vil si at dette er kritikkverdig sent av regjeringen, da det gjerne tar en (god) stund fra beslutning er tatt, til utstyret er på plass.

Les også: 

Norge kjøper luftvernsystemer fra Kongsberg Gruppen til 1,4 milliarder kroner

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.