Radaren luftvernsystemet NASAMS ved Evenes flystasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norge skal kjøpe luftvern som skal beskytte mot ballistiske missiler, men et eget luftvern for Oslo er ikke aktuelt. Det får FrPs Christian Tybring Gjedde til å reagere.

Den nye langtidsplanen for forsvaret ble lagt frem fredag, og reaksjonene kommer nå fra mange hold.

I stor grad er det positive tilbakemeldinger, da regjeringen legger opp til en nokså markant styrking av Forsvaret.

Luftvern har lenge vært et tema i debatten, da erfaringene fra krigen i Ukraina viser at behovet for dette er større en mange var klar over.

Blant annet har omfattende luftvern  beskyttet Ukrainas hovedstad Kyiv mot det meste av angrep.

Men regjeringen vil ikke sikre Norges hovedstad spesifikt, med permanente systemer, melder NTB:

– Det nye luftvernet gir mulighet til å beskytte hovedstadsområdet, hvis vi anser det som mest påkrevd. Luftvernet er mobilt, men kan stå lenge i ro på samme plass, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på pressekonferansen under fremleggingen av langtidsplanen for Forsvaret.

For å øke beskyttelsen mot trusler fra luften, foreslår regjeringen å skaffe fire nye Nasams-batterisystemer til Luftforsvaret og Hæren. Det er en dobling i forhold til i dag.

Luftvernsystemer som er donert til Ukraina skal erstattes. Både Luftforsvaret og Hæren får flere systemer og dagens luftvernsystemer skal oppdateres.

De fleste vil således være enige om at regjeringen har tatt til en del innspill på dette området.

– Det er en betydelig satsing på luftvern i denne langtidsplanen. Rundt 90 av de 600 milliardene går til luftvern, understreker forsvarsministeren.

Det meget omtalte Patriot-systemet som har vist seg så effektivt i Ukraina, er ikke nevnt blant det som skal anskaffes.

Situasjonen omkring Oslo bekymrer enkelte. Her vil en del mene at Patriot-systemet ville vært godt egnet.

Frps forsvarspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, er blant flere som har etterlyst et eget luftvern for hovedstadsområdet.

– Vi stiller spørsmål ved at Oslo og de større byene ikke prioriteres med luftvern. Slik vi ser fra Ukraina, er luftvern helt avgjørende. Spesielt må hovedstaden sikres med permanent luftvern, sier han.

Han er ikke alene. Venstre-leder Guri Melby peker også på Russlands krigføring i Ukraina.

– Der ser vi at vi i Norge trenger luftvern og beskyttelse mot missiler. Venstre mener at vi må beskytte både militære og sivile mål. Jeg er usikker på om det regjeringen legger opp til er nok, og en innfasing fra og med 2033 virker uansett sent, sier hun.

Planen vil bli gjenstand for debatt i Stortinget, og da er trolig nettopp luftvernsituasjonen blant de punkter det vil være  sterke meninger om fra opposisjonen, og her kan det komme endringer.

Les også: 

Forsvarsministeren om langtidsplanen: – Tung satsing på det maritime

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.