NASAMS, Norwegian Advanced Surface to Air Missile System. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Ukraina takker Norge for å bidra med norskutviklede luftvernraketter. Rakettene skal blant annet forsvare ukrainske byer mot russisk bombardement.

Mandag kom meldingen om at landet har mottatt luftvernsystemene Aspide og Nasams. Rakettene skal brukes til å forsvare landet mot russiske luftangrep. NTB melder om saken.

Slike angrep har i den seneste tiden blant annet rammet ukrainsk kraftforsyning og skapt store problemer for landets sivilbefolkning.

– Disse våpnene kommer til å styrke den ukrainske hæren vesentlig og gjøre himmelen vår tryggere, skriver Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter mandag.

Han takker blant annet Norge for bidraget.

– Vi vil fortsette å skyte ned fiendtlige objekter som angriper oss. Takk til våre partnere Norge, Spania og USA, skriver han.

Nasams er utviklet av Kongsberg Gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon. Systemet består av mobile mellomdistanseraketter som flyttes ved hjelp av kjøretøy, og som avfyres fra bakken.

I forrige uke meldte NRK at ukrainske soldater har fått opplæring i å bruke luftvernsystemet i Norge.

– Norge støtter den amerikanske Nasams-donasjonen med materiell og trening av personell, lød Forsvarsdepartementets kommentar da nyheten ble kjent.

Luftvernsystemet Aspide er produsert av italienske Selenia og består også av mellomdistanseraketter. De kan avfyres både fra bakken og fra luften.

I oktober ble det meldt at ukrainske soldater fikk opplæring i systemet i den spanske byen Zaragoza.

Les også: 

Vinteren kommer – det kan hjelpe Ukrainas hær, men gi enorme lidelser for folket

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.