Starstreak luftvernsystem. Foto: Youtube. 

Storbritannia skal sende panservogner utrustet med avansert luftvern til Ukraina. Det er snakk om det svært effektive systemet Starstreak.

NTB-AFP skriver  at ukrainske styrker har brukt Starstreak-raketter donert fra Storbritannia mot russiske styrker i over tre uker. Dette opplyses av den britiske forsvarsminister Ben Wallace mandag, i det britiske parlamentet.

Nå er det panserkjøretøy av typen Stormer som skal få slike raketter som utrustning, noe som gjør dem til svært mobile luftvernenheter i felt.

– Vi skal nå gi et lite antall pansrede kjøretøyer utrustet med disse luftvernrakettene. Stormer-kjøretøyene vil forbedre de ukrainske styrkenes mulighet til å beskytte seg mot luftangrep både dag og natt, sa han.

Frykt for at konflikten skal trappes opp gjør at Nato-medlemslandene, inkludert Storbritannia, begrenser seg når det kommer til typen militært utstyr de sender til Ukraina.

Wallace sa at Storbritannias bidrag så langt har bestått av blant annet 5.000 raketter til bruk mot pansrede kjøretøy, fem luftvernsystemer, over 100 raketter og 4,5 tonn plastiske eksplosiver.

Disse rakettene som nå sendes, vil være en vesentlig forsterkning for Ukraina i krigen, da de gjør det svært farefylt og generelt lite ønskelig for russiske fly å ferdes over ukrainsk territorium.

Starstreaksystemet skal ha en treffsikkerhet på over 90 prosent. Det hjelper ikke for flyene å skyte ut såkalte flares som beskyttelse, da disse rakettene ikke forstyrres av slikt.

Vedlagte film fra Youtube beskriver nærmere hvordan systemet fungerer, og det opplyses her at fly eller helikopter i praksis er fortapt om det beskytes med en slik rakett. Det skal så å si være umulig å unngå å bli truffet.
Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.