Storbritannias utenriksminister Liz Truss og forsvarsminister Ben Wallace.  Foto: AP Photo/Alastair Grant

Den britiske regjeringen tror Russland har mistet rundt 15.000 soldater i Ukraina så langt. Ukrainske myndigheter opererer med en del høyere tall.

NTB-DPA skriver at tallet, som er ganske likt et Nato-estimat fra slutten av mars, ble gjengitt av forsvarsminister Ben Wallace i Parlamentet mandag.

Tallet lar seg ikke bekrefte fra uavhengige kilder. Det vil i praksis være nærmest umulig å verifisere disse tapstallene.

Den britiske regjeringens kilder indikerer at mer enn 2.000 russiske pansrede kjøretøy er ødelagt eller erobret, sa Wallace. 530 av disse skal være stridsvogner.

Ifølge Wallace har Russland også mistet mer enn 60 kampfly og helikoptre.

Han føyde til at Russland har satt inn 120 bataljonsgrupper i Ukraina, noe som ifølge den britiske forsvarsministeren utgjør 65 prosent av landets totale infanteri.

Disse bataljonsgruppene, såkalte BTG-er , er nå grunnenheten i den russiske hær. En BTG består av 600-800 soldater, men dette varierer noe. I et krigsscenario vil typisk bemanningen være redusert etter en tids innsats, da det tar tid å fylle opp slike enheter med erstatningspersonell.

Ifølge Wallace er 25 prosent av de 120 gruppene ikke lenger kampdyktige som følge av tapene. Man regner at enhetene mister sin kampdyktighet ved 20 til 30 prosents tap i form av døde/sårede.

Ukraina har gått ut med høyere anslag av Russlands tap og hevder blant annet at 22.000 russiske soldater er drept og at 2.258 pansrede kjøretøy er ødelagt.

Russiske myndigheter sa i mars at 1.351 av landets soldater var drept i det de omtaler som en «spesialoperasjon». Sett hen til nevnte BTG-status er dette et tall de fleste vil anse som usannsymlig lavt.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.