De avanserte luftvernrakettene har lengre rekkevidde enn norskutviklede Nasams og andre systemer som er i bruk i landet i dag, og vil bedre Ukrainas forsvar mot russiske rakett- og droneangrep.

Den offisielle godkjenningen ventes å komme senere denne uka, kanskje så tidlig som torsdag, ifølge AP. Byråets kilder vil ikke stå fram med navn, siden avgjørelsen ennå ikke er offisielt bekreftet. To av dem sier imidlertid at Patriot-rakettene både skal hentes fra amerikanske lagre og sendes fra et tredjeland.

Tidligere har Tyskland tilbudt Polen Patriot-systemer. Det skjedde etter at en rakett på avveie i Ukraina slo ned i Polen og drepte to personer. Polen kvitterte imidlertid med å foreslå at disse rakettene heller skulle sendes videre til Ukraina.

Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht har imidlertid uttrykt skepsis til det polske forslaget. Hun har påpekt at Patriot-systemene er en del av Natos integrerte luftforsvar. Dermed vil utplassering av systemet utenfor Natos grenser kreve samråd mellom organisasjonens medlemmer.

Om noen av Patriot-rakettene som USA nå vil gi grønt lys til å sende til Ukraina kommer fra Tyskland, er imidlertid ukjent. Polens president takket nylig Tyskland for tilbudet om rakettsystemet.

Patriot ble først utviklet på 70-tallet og har siden gått gjennom en lang rekke oppdateringer. Rekkevidden er på opptil 160 kilometer, og systemet kan blant annet brukes til å skyte ned langtrekkende ballistiske raketter. Under Gulfkrigen i 1991 ble det blant annet brukt som forsvar mot irakiske Scud-raketter. Det krever imidlertid et større mannskap enn mindre systemer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.