– Vi må ikke undervurdere Russland. Russerne planlegger for en langvarig krig, sier Stoltenberg i et intervju med nyhetsbyrået AFP. Stoltenberg har ved en tidligere anledning sagt at Nato vil støtte Ukraina så lenge det er påkrevd. Det kan bety at også Nato forbereder seg på en langvarig krig.

Det betyr også opptrapping. USA varsler at man sender sitt mest avanserte antirakettforsvar, Patriot, til Ukraina. Det krever amerikansk personell.
– Vi ser at de mobiliserer flere styrker, at de er innstilt på å tåle mange falne, og at de forsøker å skaffe seg mer våpen og ammunisjon, sier han.
Biden løslot nylig den beryktede våpenhandleren Viktor Bout, og han var ikke sen med å si at han støttet krigen.
– Vi må forstå at president Putin er klar til å holde denne krigen gående i lang tid og innlede nye offensiver, sier han videre.

Stoltenberg antyder at Ukraina bør vinne krigen.

– Trolig ender denne krigen ved forhandlingsbordet, slik de fleste kriger gjør, sier Stoltenberg, men understreker at enhver løsning må sikre at Ukraina overlever som en suveren, uavhengig stat.

– Den raskeste måten å sikre det på, er å støtte Ukraina militært, slik at president Putin forstår at han ikke kan vinne på slagmarken, men må sette seg ned og forhandle i god tro, sier Stoltenberg.

Det er vanskelig å vite hva Stoltenberg legger i «god tro». Det lyder nesten som han mener erkjennelse av et nederlag. Dét ligger nok langt utenfor russisk forståelsesramme for øyeblikket.

Putin har makt til å ødelegge Ukraina og med det også europeisk energiforsyning. Hvor utholdende europeerne er i forhold til russerne, er et spørsmål Stoltenberg burde tørre å stille.

Han er opptatt av at Patriot-systemene må ha nok reservedeler og ammunisjon.

I de siste dagene er det meldt at USA er i gang med å utarbeide planer om å sende sine mest avanserte Patriot-raketter til Ukraina, i tillegg til de andre luftvernsystemene som er sendt fra vestlige land.

Stoltenberg påpeker at det har vært diskusjoner i Nato om Patriot-systemet, men understreker at det som nå er viktig, er å sikre at systemer som blir sendt, har nok ammunisjon og reservedeler til å fungere. (NTB-AFP)

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.