Norske f-35-fly på vingene. Foto: Cornelius Poppe / NTB

F-35-fly fra basen på Evenes i Nordland rykket torsdag ut da flere russiske fly nærmet seg Nato-territorium.

Det var to russiske bombefly og to jagerfly som var i lufta, melder NRK , mens Forsvaret selv deler en melding fra Nato Air Command i Tyskland på X (tidligere Twitter), der det opplyses at det dreide seg om seks fly.

NTB melder også om saken.

Det var to bombefly av Tu-160-typen, to MiG-31 jagerfly og to Il-78 Midas tankfly, ifølge Nato Air Commands opprinnelige melding.

Det opplyses ikke hvor de russiske flyene befant seg.

Flyene returnerte til Russland etter at de møtte de norske jagerflyene.

Det er ikke oppgitt hvor mange norske fly som her rykket ut, men det er trolig snakk om to, da dette ifølge tidligere opplysninger fra forsvaret er det antall man har stående i fast 15-minuttersberedskap på Evenes.

– F-35 har nå overtatt stafettpinnen med døgnkontinuerlig vakt, sa  generalmajor Rolf Folland, sjef Luftforsvaret, i januar i fjor.

Norge skal få 52 slike fly, og per mai i år var 40 levert, ifølge Forsvaret. Hovedbasen for den norske jagerflystyrken er på Ørland flystasjon i Trøndelag, her skal de fleste av disse flyene befinne seg.

Såkalte avskjæringsoppdrag mot nærgående fly fra Russland (og tidligere fra Sovjet) har vært standard prosedyre for det norske luftforsvaret i nord. Det skyldes at det synes å være standard prosedyre for russerne å utfordre andre lands territorium.

Situasjonen er likevel litt spesiell i disse dager, grunnet det spente forholdet mellom vestlige land og Russland, etter at Russland angrep nabolandet Ukraina.

Putin-regimet sier stadig at de er i «krig mot Vesten», og det gjør at man i Forsvaret er ekstra på tå hev overfor offensive manøvre fra russisk side. Den generelle tilliten til Russland er i disse dager lav i vestlige land.

Det er er også spesielt at det nå er F-35-flyene som gjør denne jobben, etter at forgjengeren F-16 har hatt oppgaven siden 1970-tallet.

Fra russisk hold er det muligens et ønske om å observere hvordan disse nye, norske flyene arter seg i slike operasjoner. Det nye F-35 representerer en ganske annerledes «motstander» for russerne enn de gamle F-16-flyene.

Les også: 

Finsk avis: Også Finlands forsvar velger F-35

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.