Et annet, avansert kinesisk jagerfly av typen J-15 på hangarskip. Foto: An Ni/Xinhua via AP, File

Pakistan har besluttet å kjøpe det kinesiske femtegenerasjons jagerflyet FC-31 Gyrfalcon, fremfor alternativer fra USA, Russland og Frankrike.

De største og hyppigst valgte leverandørene av militærfly på det internasjonale markedet er USA, Russland og til en viss grad Frankrike. Sverige har også vært på banen i en del anbudsrunder, og solgt en del fly.

Disse nasjonene har dominert eksportmarkedet i lang tid.

Russerne har opplevd at det i økende grad stilles spørsmål ved kvaliteten til deres militære produkter, som følge av til dels lite overbevisende resultater i krigen mot Ukraina.

USA har vist seg selektive når det gjelder hvem som får kjøpe deres avanserte fly, til og med alliansepartner Tyrkia sliter for å få kjøpt en eldre flymodell som F-16, mens det mer avanserte F-35 er uaktuelt å få kjøpt for tyrkerne.

Pakistan valgte derfor å bestille nye jagerfly fra Kina, melder Forsvarets Forum. Dette til tross for at Kinas militærutstyr gjennomgående er lite utprøvd i praksis.

Det er ikke kjent når Pakistan får de kinesiske jagerflyene av typen FC-31 Gyrfalcon eller hvor mange de har gått til anskaffelse av.

Opplysningene stammer fra sjefen for det pakistanske luftforsvaret, Zaheer Ahmed Baber Sidhu, ble først omtalt av  Defense News.

Ifølge Defense News har ikke det pakistanske luftforsvaret besvart deres spørsmål om tidslinje for anskaffelsen av jagerflyene, hvor mange landet planlegger å kjøpe.

Pakistan skal tidligere ha vist interesse for å kjøpe det tyrkiskproduserte femtegenerasjons jagerflyet Kaan, og det er nå uvisst hva som skjer med dette eventuelle kjøpet.

Luftforsvarssjefen sa i en tale 2. januar at de nye, kinesiske jagerflyene vil være i tjeneste i nær fremtid.

Justin Brook, som er luftfartsekspert ved den britiske tankesmien Royal United Services Institute i London, sier at det er usikkert hva anskaffelsen betyr for det pakistanske luftforsvaret.

Ikke minst er det et spørsmål hvordan det vil påvirke den militære balansen mellom erkerivalene Pakistan og India.

India har i dag et stort antall russiske fly, mange av eldre dato, pluss noen franske fly og det egenproduserte Tejas.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.