Selv om Trump signerer enorme våpenavtaler, har Pakistans konflikt i Kashmir gitt Kina en mulighet til å markedsføre kampfly til reduserte priser.

De nylige fiendtlighetene mellom India og Pakistan endte med at begge parter hevdet seier, uten at noen av dem kunne fremlegge særlig mye bevis for dette.

De som med rette kan erklære seier var dog Kina – og særlig landets våpenindustri. Kampflyprodusenten Avic Chengdu Aircraft opplevde en aksjekursstigning på 40 prosent på noen dager i etterkant av kampene i Kashmir, skriver The Times.

Som Document har skrevet, oppsto den største luftkrigen siden andre verdenskrig i løpet av konflikten.  Mer enn 125 kampfly skal ha deltatt i kampen.

India og Pakistan har utkjempet den største luftkampen siden 2. verdenskrig

I første omgang var det ukjent om noen fly var skutt ned. Men nå er det kjent at minst ett fransk Rafale-fly fra det indiske luftforsvaret skal ha blitt skutt ned av et mye billigere kinesiskprodusert J-10C-jagerfly fløyet av den pakistanske siden.

Det indiske Rafael-flyet skal angivelig ha blitt skutt ned av det langtrekkende missilet PL-15. Pakistan hevder selv å ha skutt ned tre indiske fly, men dette er ikke bekreftet.

J-10C er produsert av Avic Chengdu, og dens «resultat» mot Rafale ble møtt med en bølge av patriotisk begeistring over hele Kina.

Nedskytningen skal ha skjedd fra en avstand på over 180 kilometer, noe som i så fall er en ny verdensrekord for lengste luft-til-luft-missiltreff i kampflyhistorien. Så det er ikke akkurat nærkamp vi snakker om her.

– Dette vil være en av de mest overbevisende prestasjonene til kinesiske våpen på den globale scenen og et gjennombrudd for Kinas militærindustri, skrev Hu Xijin, en fremtredende nasjonalistisk kommentator.

Hu Xijin er tidligere redaktør av Global Times, den engelskspråklige tabloidavisen som ofte blir sett på som president Xis «stemme» overfor utlandet.

At et vestlig kampfly blir skutt ned av en eldre kinesisk modell vekker oppsikt. Særlig Taiwan, som Beijing ser på som kinesisk territorium, legger merke til dette.

– Vi må kanskje revurdere Folkets frigjøringshærs luftkampkapasitet, som kan være i ferd med å nærme seg eller til og med overgå nivået til USAs luftstyrker i Øst-Asia, sa Shu Hsiao-Huang fra Taiwans institutt for nasjonal forsvar og sikkerhetsforskning til Bloomberg.

For Kina er suksessen til J-10C god markedsføring for kinesisk våpeneksport. Selv om både Kina og USA har utviklet såkalt femte generasjons kampfly, så er litt mindre moderne jagerfly etterspurt fra «sekundære militærmakter».

Hittil har USA dominert dette området, særlig har F-16 blitt solgt til mange land. Nå åpner det seg en mulighet for at Kina kan ta opp konkurransen i dette lukrative markedet.

Kina lå i 2019 på fjerdeplass blant verdens største våpeneksportører, slått av USA, Frankrike og Russland. USA er uten konkurranse verdens største våpeneksportør. Denne rekkefølgen står seg ennå.

Pakistan er Kinas absolutt største kunde. Men nylig har Kina vært i samtaler med Egypt. De to landene hadde en felles luftøvelse i august, som ble avsluttet med at en formasjon av nettopp J-10Cs arrangerte en flyparade over pyramidene. De deltok også i et flyshow tidlig i september.

– Bortsett fra geopolitiske begrensninger, er en viktig årsak til Kinas skuffende våpeneksportresultater mangelen på reell kampvalidering av det avanserte våpenarsenalet, skrev Yu Zeyuan i den kinesiske avisen Lianhe Zaobao i Singapore.

– Den fremragende ytelsen til høyteknologiske kinesiske våpen som J-10C i den nylige konflikten mellom India og Pakistan vil sannsynligvis øke den internasjonale anerkjennelsen og tilliten til kinesiske våpen. Dette kan igjen gi et betydelig løft for Kinas utsikter i den globale våpenhandelen.

J-10C er et tiltrekkende alternativ for mindre stater, med en eksportpris rundt 40-50 millioner dollar, sammenlignet med over 200 millioner dollar for Rafale. Utstyrt med AESA-radar og bevæpnet med langtrekkende missiler av typen PL-15, moderne cockpit og hjelmfestet display, er J-10C en reell utfordring for de fleste mer halvmoderne kampfly.

Suksessen kineserne kan skryte av med sine våpen, selv J-10C og PL-15, avhenger dog til syvende og sist av balansen i selve kampen.

Det har også blitt reist spørsmål om taktikken India brukte, ved å sette inn Rafale som både bombefly og jagerfly samtidig, og dermed utsette flyene for fare.

USA stiller i en helt egen klasse. Men det er slett ikke utenkelig at Kina om noen år kan utfordre både Frankrike og Russland i kampen om å bli verdens nest største våpeneksportør.

 


Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.