Polens plan om å overføre sine MIG-29-jagerfly til Ukraina via amerikanske baser er blitt avslått av USA.

– Forsvarsminister Lloyd Austin har sagt til sin polske kollega at han ikke støtter overføringen av jagerfly til det ukrainske luftvåpenet for øyeblikket, sier talsmannen John Kirby i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Polen foreslo tirsdag å sende sine 28 MIG-29-jagerfly til Ukraina via den amerikanske basen Ramstein i Tyskland. Flyene skulle først gis til USA, i bytte mot andre amerikanske jagerfly.

Ukraina har fått store mengder våpen fra Nato-land for å kjempe mot Russlands invasjon, men har etterspurt jagerfly. USA har ikke vært direkte avvisende til å la Ukraina få jagerfly, men ble overrasket over Polens tilbud om å sende sine fly til Ramstein.

Austin skal ha kalt planen altfor risikabel. Frykten fra amerikansk side er at Russland vil oppfatte slik overføring av kampfly som en opptrapping av konflikten.

Scholz vil ikke sende jagerfly til Ukraina

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han er imot levering av jagerfly av typen MiG-29 fra Nato-land til Ukraina.

På en felles pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau i Berlin onsdag snakket han om å heller støtte økonomisk og humanitær bistand, samt individuelle våpensystemer.

– Utenom det, handler det om å vurdere veldig nøye hva vi gjør i konkrete perioder. Og det inkluderer absolutt ikke jagerfly, sier Scholz.

Polen har foreslått å sende noen av sine MiG-29-jagerfly indirekte til Ukraina, via en amerikansk base i Tyskland.

Trudeau sier at landet hans vil fortsette å sende utstyr og våpen, og at de vil jobbe sammen med allierte for å gjøre det.

– Vi ønsker å deeskalere og å se en slutt på denne konflikten, sier den canadiske statsministeren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.