Kongsberg Gruppen inngår avtale om leveranser av våpen til Polen for 16 milliarder kroner. Aksjen stiger kraftig etter nyheten.

– Dette er den største enkeltkontrakten i Kongsberg Gruppens historie og en viktig milepæl i vår mer enn 200 år lange historie. Polen har vært en langsiktig partner, og vi er stolt av å signere denne avtalen, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en børsmelding tirsdag.

Kongsberg Gruppen skal levere fire NSM (Naval Strike Missile) Coastal Defence System (CDS)-skvadroner, etter å ha inngått en avtale med det polske forsvarsdepartementet.

– Med den endrede sikkerhetssituasjonen i Europa, er Polen fast bestemt på å sikre viktige forsvarsevner, og for KONGSBERG som en industripartner, sikrer dette forutsigbarhet til å investere og fortsette å bygge kapasitet for å innfri disse behovene, sier Håøy.

– Kystforsvarssystemet NSM spiller en betydelig rolle i å støtte nasjoners evne til å forsvare sitt territorium og sine borgere. Vi er stolte av å støtte Polen i å bygge opp en slik kapasitet.

Avtalen inkluderer opplæring og teknisk støtte, inkludert simulatorer. Planen er at polsk personell kan utføre vedlikehold ved egen hjelp i Polen.

NSM kan skytes ut fra både land- og sjøbaserte plattformer og er allerede i bruk av, eller under leveranse til, 12 land. NSM er en femte generasjons Strike Missile og regnes som det mest avanserte sjømålsmissilet i verden, opprinnelig utviklet av KONGSBERG for den norske marinen.

Polen var i 2008 det første landet som anskaffet NSM. Leveransen er planlagt å fortsette inn i 2030-årene.

Milliardkontrakten var av en så stor karakter at handelen i aksjen på Oslo Børs ble stanset i forkant av børsmeldingen, skriver Dagens Næringsliv. Årsaken er at investorene skal få kunne fordøye informasjonen som blir gitt før de gjør investeringsbeslutninger.

Handelen ble åpnet igjen like over klokken 15, og like etter steg Kongsberg-aksjen med nærmere 8 prosent, skriver DN. (NTB)

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.