Nå skal terroristene tas ut med Ninja-teknologi. Det amerikanske missilet ‘Hellfire’, som drives med norsk drivstoff fra Hurum, får stadig nye varianter.  Det siste skuddet på stammen kalles for Ninja-bomben. Navnet henspiller på at missilet ikke er utstyrt med eksplosiver, men med seks sverd-lignende kniver som dreper kun målet, ikke uskyldige.

Det var Wall Street Journal som i forrige uke avslørte denne nye, mer menneskevennlige utgaven av Hellfire. Det nye missilet har fått navnet AGM-114R9X, og nyheten om det ikke lenger fullt så hemmelige våpenet har gått verden rundt.

Jerusalem Post indikerer at en lignende teknologi ble brukt da Israel søndag 5.  mai likviderte Hamed Ahmed Abed Khudari med et rakettangrep der ingen andre mistet livet. Khudari var den antatte hovedmannen for pengeoverføringer fra Iran til Gaza.

The Drive, et nettsted som hovedsaklig skriver om bil-, motor- og våpenteknologi, vinkler saken på at det var dette våpenet som drepte Al-Qaida’s nummer to mann i Syria, Ayman al-Zawahiris NK, Abu Khayr al-Masri, utenfor Idlib i februar 2017.

Våpenteknologi er viktig av flere grunner. Kritikere av «krigen mot terror» er – ikke uten grunn – flinke til å kritisere at mange uskyldige ofte blir rammet av drone- eller rakettangrep. NRK brakte i 2010 en oversikt der de hevdet at mer enn 200 irakiske sivile var drept av «norske våpen» i Irak. Nyheten om denne nyvinningen har de ikke fått med seg, men TV2 har.

Den andre nyheten er at Naval Strike Missile (NSM), kryssermissilet som Kongsberg Defence og Aerospace har utviklet sammen med Raytheon Missile Systems, verdens største produsent av missiler, nå er viderutviklet til bruk for Lockheed Martin/Sikorsky MH-60R. NSM er tidligere solgt til Norge, Tyskland, Polen, Malaysia og US Navy. Nå er produktet solgt til US Marines, og India vil ventelig bli det første landet som kjøper de nye helikoptrene.

Foto: James Drew @StrikeWriter

Bransjenettstedet defence-blog.com er lyriske i sin beskrivelse av helikopteret, som er spesialisert for å jakte på ubåter.

The Naval Strike Missile is a long-range, precision strike weapon that can find and destroy enemy ships at distances up to 100 nautical miles away. The stealthy missile flies at sea-skimming altitude, has terrain-following capability and uses an advanced seeker for precise targeting in challenging conditions.

The MH-60 Romeo multimission helicopter will receive two Naval Strike Missile (NSM) in a helicopter-launched application.

Og for de som måtte lure, ja, NSM utvikles også for bruk av ubåter…

Les også: USA hadde ikke noe annet valg enn å bestille det norske kryssermissilet

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂