Det er pussig hvordan ellers noenlunde forstandige mennesker blir forvandlet når de trer inn i regjeringen som finansminister.

SVs Kristin Halvorsen snakket som en byråsjef allerede etter 14 dager som finansminister. Løfter og visjoner forsvant som dugg for sol. Hun holdt seg til innøvde talepunkter og sa det hun ble bedt om å si. FrP-leder Siv Jensen trengte heller ikke særlig lang tid for å bli omskolert fra politiker med gode kommunikasjonsevner til å ordlegge seg som en kloning av økonomiprofessor og kemner.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum har løftet forvandlingen til et enda høyere nivå. Sp-lederen som jekket partiet sitt opp til historiske høyder før stortingsvalget ved å gi situasjonsbeskrivelser folk kjente seg igjen i og løsninger folk trodde på, leder nå et parti som har satt ny norgesrekord i rask halvering av velgerflokken.

Og det skyldes ikke minst Vedum selv. At et parti ikke blir fullt så friskt i regjeringsposisjon som i opposisjon, er ikke noe nytt. Det er forståelig at Sp heller ikke kunne regne med fullt gjennomslag for alt partiet sto for når det ble forhandlet med Arbeiderpartiet. Sp måtte gi seg på noe, slik Ap heller ikke vant frem med alt.

Konrad Nordahl, som gikk av som LO-leder for 57 år siden, sa en gang noen kloke ord om at «ens standpunkter formes av hvilken posisjon en innehar». Trygve Slagsvold Vedum har ikke bare bekreftet LO-kjempens resonnement, men gitt det en ny dimensjon. Sp-lederen er blitt en annerledes politiker etter et halvår i departementet. 

Statsrådsoppdraget har gjort noe både med Vedums standpunkter og hans dømmekraft og virkelighetsforståelse. Det virker som om den ellers så jordnære hedmarkingen, med god og tradisjonell Sp-teft for hva som rører seg blant folk, nå har isolert seg i en slags Oslo-boble hvor virkeligheten stenges ute.

Når stadig flere familier får problemer med å betale strømregningen, virker det som om Vedum ikke bryr seg. I mange medier rapporteres det fra bensinstasjoner at mange ikke har råd til å fylle full tank. Bensinprisen er nå nærmere 30 kroner literen enn de 20 kronene Sp-talspersoner i fjor satte som smertegrense for å bli regjeringsparti. 

Trygve Slagsvold Vedums opptreden i NRKs Debatten i forrige måned kunne tyde på at han nå er blitt astronaut på vei til en annen planet. Han hevdet, åpenbart med krav om å bli trodd, at regjeringens politikk i kombinasjon med resultatet av lønnsoppgjøret ville gi familier flest økt kjøpekraft. Sp-lederen illustrerte påstanden med bl.a. å ta utgangspunkt i en toinntektsfamilie med 1 million kroner i årsinntekt.

Vedum ble motsagt både i tv-programmet og etterpå, men er ikke i stand til å innse at hans regnestykker ikke hører virkeligheten og jordkloden til. Bare halvannen måneds tid etter at Fellesforbundet sa ja til 3,7 prosents lønnsøkning, og dermed la planken for alle påfølgende lønnsoppgjør, er lønnsveksten innhentet av prisstigningen.

Det blir ingen vekst i lønnstakernes kjøpekraft i år. Dét er Slagsvold Vedum selv en medvirkende årsak til. Svært mye av den innenlandske prisstigningen er nemlig et resultat av de svært høye strøm- og drivstoffprisene – som igjen er en følge av regjeringens politikk. Som Senterpartiet er medansvarlig for – og kunne gjort noe med.

Når Sp-lederen fastholder fortellingen om økt kjøpekraft for folk flest i år, vitner det om at han har forlatt den jordiske virkelighet og befinner seg på en annen planet.

Velgerne har imidlertid ikke slått følge med ham.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.