Kari Elisabeth Kaski (SV) føyer seg inn i rekken av dem som reagerer på Vedums utspill. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum høster bred kritikk for påstanden om at vanlige familier får reallønnsvekst i år. Frp har slaktet utspillet, og nå ber også SV ham regne på nytt.

Vedum (Sp) anslo i spørretimen onsdag at vanlige familier vil få mer å rutte med i år – til tross for galopperende priser, skriver NTB.

– Selv i denne turbulente tida, med økt rente, dyrere strøm, dyrere drivstoff og dyrere mat, så vil man sitte igjen med penger som man kan dekke andre kostnader med, sa Vedum til NTB.

Men dette resonnementet er det mange som har problemer med å godta. Flere partier er eksempelvis kritiske til at Vedums regnestykke tok utgangspunkt i en familie med inntekt etter skatt på 1 million kroner i året.

Det reageres også på at Vedum ikke ser ut til å ha tatt høyde for hvor sterk prisstigningen faktisk er.

Kalkulatoren til Sp-lederen har blant annet blitt nedsablet av Frp-leder Sylvi Listhaug, som hevdet det nå er «vanlige folks tur til å bli flådd».

Også Rødt har fyrt løs mot Vedums regneferdigheter.

Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i regjeringens budsjettsamarbeidspartner SV slutter seg til kritikken.

– Folk som er i fast og fullt arbeid, får det likevel trangt, og det må tas veldig på alvor. På sikt kan det skape stor sosial uro, sier Kaski til E24.

I spørretimen onsdag sa Vedum at det viktigste for dem med lavest inntekt, er å komme ut i jobb. Men det er faktisk et helt annet spørsmål enn hvorvidt det blir reallønnsøkning for vanlige familier i år, slik Vedum hevder.

Kaski sier at det ikke er tilstrekkelig å satse på økt sysselsetting for å håndtere prisutviklingen.

– Det er ikke lenger nok å si at folk skal få seg jobb, vi får den samme utviklingen vi ser i andre land, sier Kaski.

Document  var raskt ute med omtale av Vedums utspill, og fokuserte blant annet på finansministerens beskrivelse av nåværende prisstigning:

Dette er et rent eksempel på «fake news». Matvareprisene har allerede steget voldsomt, og Vedum unnlater glatt å ta hensyn til prisstigningen i høst.

Enkelte analytikere anslår at den reelle prisstigningen på mat allerede har passert 20 prosent, og at det vil bli verre, skrev Document. Les hele Documents sak her:

 

Vedum med sin magiske kalkulator mener vi får bedre råd

Velkommen til nytt Document-møte:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.