Sveriges grønne skifte feiler. Nå ser de seg nødt til å importere kullkraft etter å ha stengt ned egne kraftverk. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Stigende strømpriser og økte karbondioksidutslipp er resultatet av Sveriges grønne skifte. Nå tvinges Sverige til å importere polsk kullkraft, bare dager etter at enda et svensk kjernekraftverk ble stengt. Svenskene oppfordres også til å redusere strømforbruket.

Sveriges grønne skifte virker motsatt av dets hensikt om reduserte utslipp. Miljöpartiets krav til regjeringen om å legge ned svenske atomkraftverk trer nå i kraft, men resulterer i økte CO2-utslipp og høye strømpriser. Fredag ​​morgen måtte Sverige importere kullkraft fra Polen, skriver Nyheter Idag.

I tillegg til økte CO2-utslipp opplevde alle svenske elektrisitetsområder spotpriser på mer enn en krone per kilowattime. Prisen til forbruker er betydelig høyere på grunn av at elsertifikater, opprinnelsesgarantier, avgifter og moms er lagt til.

Situasjonen er så anstrengt at Kristina Östman fra Naturskyddsföreningen oppfordrer publikum på Twitter til å redusere strømforbruket.

«Vill du göra en klimatinsats idag? Minska din elanvändning något. Just nu har hela Sverige väldigt höga elpriser och importerar smutsig kolkraft från Polen. Det gör lika stor nytta oavsett var du bor i landet! Själv avvaktar jag med morgondisken. :)» skriver hun på Twitter.

Full kapasitet og beredskap

Det er få indikasjoner på at strømprisene vil snu nedover. Tvert imot går vannkraften på full kapasitet, og det samme gjør de gjenværende operative svenske kjernekraftverkene. Tung oljefyrt reservekraft er i beredskap i Karlshamn, og gassturbiner er gjort tilgjengelig.

Neste uke forventes det at kaldere temperaturer slår inn over Nord-Europa, hvilket risikerer å skape ekstremt små marginer i kraftbalansen.

Forventes å bli enda verre

E24 advarer om at prisene har mer enn tredoblet seg på en uke, og at de kan bli betydelig høyere i fremtiden med den ventende kulden.

Wattsight-analytiker Tor Reier Lilleholt sier til E24 at prisene kan bli langt høyere dersom været blir kaldere og systemet sliter med å levere nok kapasitet.

– Dette er bare en begynnelse hvis vi får en kapasitetsutfordring i systemet. Det skal bli enda strammere i neste uke. Men vinden skal også bli noe bedre, og det hjelper særlig for strømforsyningen i Sverige.

– Det er kaldt og lite vind i Europa nå, og da går prisene i Norge raskt opp mot nivået på Kontinentet, sier Lilleholt.

Kapasiteten til det europeiske kraftsystemet er i endring grunnet den varierende produksjonen av vindkraft i Norden og Europa, mens den mer kontrollerbare kullkraften legges ned av klimahensyn, påpeker han.

Den svenske reaktoren Ringhals 1 ble stengt for en drøy uke siden, noe som resulterte i et tap på cirka 1000 megawatt i det svenske elsystemet.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

 

Følg Document på Parler.

 

Følg Document på MeWe.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.